Uvećana naknada za pogrebne troškove: Poznato koliko će iznositi u narednih godinu dana i ko ima prava na isplatu

|

Kako su saopštili nadležni iz Republičkog fonda PIO, naknada pogrebnih troškova koja se isplaćuje licima koja su snosila troškove sahrane korisnika preminulih u narednih godinu dana iznosiće 68.863 dinara.

U saopštenju se dodaje i da se ova naknada odnosi na sve vrste korisnika penzija. Prošle godine ova naknada iznosila je 56.858 dinara, što je oko 12.000 manje u odnosu na ovu godinu.

Od 2020. godine, iznos naknade pogrebnih troškova usklađuje se na isti način kao i penzije. Osnov za isplatu naknade pogrebnih troškova je original računa i fiskalni isečak, koje Fondu PIO treba da dostavi osoba koja je platila sahranu korisnika penzije.

Račun koji se dostavlja Fondu trebalo bi da sadrži naziv i adresu onoga ko ga izdaje, ime i prezime osobe koja je platila, kao i umrlog korisnika, vrstu i količinu plaćenih usluga, kao i visinu PDV. Osim računa, trebalo bi dostaviti i broj tekućeg računa, na koji će naknada biti isplaćena.

Prema cenama istaknutim na sajtu JKP “Pogrebne usluge”, prosečni trošak sahrane ukupno iznosi nešto više od 107.700 dinara. U tu cenu su uračunati troškovi sahrane, što je oko 38.870 dinara i troškovi pogrebne opreme, a to je 68.863 dinara.

Grobno mesto košta 19.500 dinara, kovčeg u rasponu od 10.000 do 500.000 dinara, a krst oko 3.000 dinara. Ukoliko se pokojnik kremira, potrebna je urna koja košta od 8.000 dinara, pa naviše. Takoreći, naknada PIO fonda pokriva dve trećine troškova jedne sharane.

Izvor: kurir.rs