Uroš Blažić evakuisan iz sudnice – Roditelji ubijene dece skočili na njega: “Ubio mi je sina”

|

Optuženi Uroš Blažić morao je da bude danas evakuisan iz sudnice, nakon što su roditelji ubijene dece iz očaja i revolta skočili na njega. Kako javljaju sa lica mesta, obezbeđenje je u jednom trenutku moralo da zgrabi oca Dalibora Todorovića, koji je krenuo ka Blažiću i u suzama vikao: “Ubio mi je sina! Ubio mi je sina”.

Blažić je doveden u Viši sud u Smederevu, gde danas počinje suđenje. On je optužen za ubistvo devet mladih i ranjavanje 12 osoba u selima Malo Orašje i Dubona. Za danas je zakazano pripremno ročište kada će se izjasniti o krivici. To će učiniti i njegov otac i ujak.

Ispred sudnice okupili su se članovi porodica ubijenih i ranjenih. Oni su došli u majicama sa likovima stradalih u masakru kod Mladenovca. Njima je dozvoljeno da udju u sudnicu.

Blažić je priznao zločin. Po završetku pripremnog ročišta sudija će zakazati glavni pretres (suđenje) na kojem bi Blažići trebalo detaljno da iznesu odbranu.

Uroš Blažić je na saslušanju u tužilaštvu priznao krivicu, ali u svojoj odbrani nije pokazao ni malo kajanja za počinjeni masakr, već je pokušao sebe da predstavi kao žrtvu podsmeha stanovnika mesta u kojima je počinio zločin, navodi se u optužnici u koju je Tanjug imao uvid.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i Blažićev ujak Goran i brat od ujaka Boris Gavrilović iz Kragujevca, te će se njima za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, suditi u Kragujevcu.

Njegovom ocu Radiši Blažiću stavljeno je na teret izvršenje krivičnih dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija u sticaju sa krivičnim delom teško delo protiv opšte sigurnosti.

Urošu Blažiću stavlja se na teret da je 4. maja u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca, pucajući iz automatske puške i pištolja lišio života devetoro ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, a pokušao da liši života još 20 ljudi, od kojih je ranio njih 12.

Prema stavu tužilaštva nema sumnje da Blažić, zbog svoje društvene opasnosti, težine posledice i njihovog obima, zaslužuje kaznu doživotnog zatvora koja je zaprećena za ovo krivično delo, ali kako on u trenutku izvršenja ovog krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu njemu po Zakonu o krivičnom postupku nije moguće izreći ovu kaznu, već maksimalnu kaznu zatvora od 20 godina što tužilaštvo i predlaže u optužnici.

Izvor: espreso.co.rs