Ujak Uroša Blažića oslobođen zbog držanja oružja – Njegov sin osuđen na kaznu ispod zakonskog minimuma

|

Goran Gavrilović, ujak Uroša Blažića, oslobođen je, dok je njegov sin Boris Gavrilović, brat masovnog ubice, osuđen na svega 18 meseci zatvora zbog držanja oružja u vikendici u okolini Kragujevca. U ovoj kući Blažić se krio nakon što je izvršio nezapamćeni masakr u selima Dubona i Malo Orašje 4. maja prošle godine. Advokat Stefan Stefanović, koji zastupa porodice žrtava, izrazio je veliko nezadovoljstvo presudom.

Ovo je prva presuda za majske masakre koji su se desili prošle godine u Srbiji, a ujaku i rođaku Uroša Blažića sudilo se zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, u saizvršlilaštvu. Advokat Stefan Stefanović koji zastupa porodice žrtava masakra, rekao je da niko nije zadovoljan presudom.

“Apsolutno smo nezadovoljni presudom. Smatramo da kazna nije adekvatna i da je trebalo da obojica budu osuđena. Prilikom pretresa kuće pronađen je veliki broj oružja, koje nema veze sa masakrom, ali svakako odluka nije adekvatna. Ovo su odvojeni procesi i mi nismo oštećeni u ovom postupku, ali su kazne morale biti veće od tih godinu i po dana. Za pomenuto krivično delo zaprećena je kazna zatvora do 12 godina. Očekujemo da će se tužilac žaliti”, rekao je advokat Stefanović.

Podsetimo, Gavrilović je dobio kaznu manju od zakonskog minimuma, s obrzirom na to da je za ovo krivično delo zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Borisu Gavriloviću će u kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru, te mu je preostalo samo pet meseci zatvora.

Sam proces za zločine u Malom Orašju i Duboni, nastaviće se u sudnici Centralnog zatvora u Beogradu, gde će se suditi Blažiću za ubistvo devetoro i ranjavanje 12 ljudi. Odluku doneli su nadležni, nakon incidenta koji se desio u maju ove godine u Višem sudu u Smederevu, kada su porodice ubijenih i ranjenih nasrnule na Uroša Blažića kada je uveden u sudnicu. Blažiću je zaprećena kazna do 20 godina zatvora za ovaj masakr, jer u trenutku izvršenja zločina nije imao napunjenu 21 godinu, pa ga zakon smatra za mlađeg punoletnika.

Izvor: mondo.rs