U svom dvorištu imaju posebno drvo oraha: Topola nastavlja da daje neobične plodove (FOTO)

|

U mnogim seoskim domaćinstvima je u prvim jesenjim danima krenulo sakupljanje plodova oraha. Vredne domaćice koriste ih za razne kolače i torte, kao i likere.

Porodica Andrović iz Topole u svom dvorištu ima posebno stablo ove voćke, jer umesto uobičajenih svake godine ih iznenade crveni orasi. Mislili su da je u pitanju slučajnost, međutim shvatili su da je to posebna sorta koja svake godine rodi veoma dobro.

“Taj orah je otac, pre desetak godina, dobio na poklon od prijatelja. Nekad je rađao više, a nekad manje,ali ove godine mislim da je rodio najviše. Na prvi pogled ne razlikuje se od običnog oraha koji uspeva zaista svuda, te smo ga odvojili od ostalih kada smo ga sadili.
Stablo, krošnja, plodovi, svaki je isti, međutim, ovaj naš uz ogradu, razlikuje se. Tek kada se njegovi plodovi krcaju vidi se razlika jer je unutra crveni orah. Središnji deo je čisto bele boje ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje“, rekao je Andrija Andrović iz Belosavaca.

On kaže da je ovaj crveni orah po ukusu isti kao i običan orah sa braon membranom.

„Kada se prikupljaju plodovi u ovoj fazi, membrana je tamno crvena, međutim kada se orah kasnije već osuši, postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Saznali smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da dobro uspeva na takvim područjima, pa onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i što iz godine u godinu rađa sve više“, kaže Andrija.

Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke, te ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi ovog oraha su krupni, glatki, međutim jezgro je zbog svoje crvene boje jako zanimljivo i atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje oraha i orahovog ulja smanjuje stres i pomaže kod intelektualnih i motoričkih sposobnosti.

Ovo jezgrasto voće je nutritivno veoma vredno, i to u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina.

Izvor: kurir.rs