Sutra je veliki četvrtak, dan kada se praštaju gresi: Na ovaj dan mnogi farbaju jaja, a za devojke koje sanjaju o udaji važi poseban običaj

|

Najvažniji praznici u nedelji pred Vaskrs su Veliki četvrtak i Veliki petak. S obzirom da je upravo u četvrtak ustanovljena sveta tajna pričešća, mnogi vernici se pričešćuju na ovaj dan. Uslov je da su postili na vodi najmanje pet prethodnih dana.

Veruje se da se tada opraštaju gresi i najvećim grešnicima. U crkvama se služi liturgija Vasilija Velikog, a običaj je da narod u crkvi kleči za vreme čitanja jevanđelja. Običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Prema narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku bogougodnu želju, i ta želja će biti ispunjena.

Mnogi vernici upravo na Veliki četvrtak farbaju jaja. Preko dana nije dozvoljeno veselje, a ni teški radovi. Za devojke koje priželjkuju udaju važi poseban ritual. Naime, uoči Velikog petka, devojke pod jastuk stavljaju peškir, ogledalo i češalj, govoreći: “Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda”. Veruje se da će tako sanjati onog koji im je suđen.

Izvor: espreso.co.rs