Sutra je Sveta Trojica: Tri dana je crveno slovo – Opraštaju se svi gresi, ali važe stroga pravila

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole.

Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Na Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli krenuli po svetu da šire Hristovo učenje.

Običaj je da se na ovaj praznik pod u hramovima pokriva travom, a zidovi ukrašavaju zelenim granama. Tokom molitve, narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće sa sobom, da bi ih Gospod zaštitio od raznih nesreća.

Običaj je da se tokom praznika obilaze manastiri. To bi posebno trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova. Dobro je iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu.

Veruje se da u pre i posle ovog praznika vladaju posebne energije, pa nije zgoreg da uz sebe imate čen belog luka ili pelina kako bi se zaštitili od neželjenih dejstava raznih sila.

Za domaćice važe stroga pravila u ova tri dana: pranje, šivenje i teške poslove uradite pre praznika, a za vreme praznika zaobiđite ove poslove.

Izvor: glossy.espreso.co.rs