Sutra je Petrovdan – Uoči praznika za svakog ukućana uberite po jedan cvet: Evo šta treba uraditi sa njim

|

Srpska pravoslavna crkva i vernici, sutra 12. jula proslavljaju Petrovdan – praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Sa ovim danom završava se petrovski post i to svetim pričešćem.

Običaji nalažu da se danas, uoči Petrovdana ubere po jedan cvet za svakog ukućana. Ubrani cvetovi pobiju se u zemlju, a onda ujutru se odlazi do njih i proveravaju se: kome od ukućana cvet stoji pravo – biće zdrav, kome je klonuo – biće bolešljiv.

U narodu vlada verovanje da na ovaj praznik sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa se iz tih razloga ne jedu jabuke. Verujući u ovo kazivanje, u prošlosti su se mnoge majke koje su izgubile decu uzdržavale od jedenja jabuka pre Petrovdana, iz straha da zbog toga na Petrovdan njihovo dete na onom svetu neće dobiti jabuku.

Običaj je da se na Petrovdan pale velike vatre koje se zovu lile, kako bi se prizvala sreća i blagostanje. Veruje se da sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu.

Žene na ovaj dan pripremaju kolač od jabuka, koji se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i deca, pa se ovaj običaj smatra za jedan od najlepših koji se vezuju za Petrovdan.

Izvor: espreso.co.rs