Stižu nepogode koje mogu prouzrokovati štetu, u Novom Pazaru već pada kiša: RHMZ upalio narandžasti alarm za veći deo Srbije

|

Prema najnovijoj najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), posle podne i uveče biće promenlјivo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom.

Na području Beograda očekuje nas nestabilno i promenlјivo vreme, povremeno sa plјuskovima praćenim grmlјavinom. Iz RHMZ-a navode da se lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode – grad, olujni vetar u zoni plјuska, ali i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 40 mm, ponegde i više.

U celoj Srbiji, izuzev Bačke, na snazi je meteo alarm zbog kiše i grmljavine. Narandžasto upozorenje je upaljeno za gotovo ceo prostor naše države, sem u Sremu i na KiM gde je na snazi žuti meteo alarm.

Ovo naranžasto upozorenje znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Juče je snažno nevreme pogodilo veći deo Srbije.

U užičkom kraju padao je grad veličine lešnika, a posle deset minuta padale su i krupnije ledenice veličine oraha, koje su pored Užica, pogodile i okolna mesta. I Loznicu je pogodilo nevreme praćeno sugradicom koja je povremeno prelazila u veći grad. Najdramatičnije je bilo u Novom Pazaru, gde je zbog obilnih padavina i izlivanja reke Trnavice iz korita proglašena vanredna situacija.

Izvor: espreso.co.rs