Specijalni pedagog Andonovski žestoko o Juriću i Macuri: “Ko je on, trgovac”- Postavljamo nestručne ljude da se bave decom

|

Ministarstvo prosvete je saopštilo da učenici OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru ne moraju prisustvovati nastavi ako nisu spremni za to, nakon svega što su preživeli u školi 3. maja. Prosvetna inspekcija je proverila navode i pritužbe roditelja, a direktorka škole, Snežana Knežević, može biti smenjena, prema informacijama koje je Kurir dobio.

Nataša Andonovski, specijalni pedagog, gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je iskazala svoje mišljenje o zahtevu roditelja za suspenzijom direktorke škole i pedagoga i psihologa do okončanja istrage i utvrđivanja njihove odgovornosti.

“Ne razumem zbog čega treba da se suspenduju direktor, psiholog i pedagog. Koji je osnov? Ne vidim kako bi oni imali odgovornost za ovaj incident. Dakle, svi koji su došli na neki način u kontakt sa detetom snose neki vid odgovornosti što nešto nisu primetili. Ajde, psiholog i pedagog su stručni. Ali ne vidim kako je direktorka stručna da nešto prepozna kada najmanje i viđa decu”, kazala je specijalni pedagog Andonovski.

Ona smatra da svi moraju osećati moralnu odgovornost, naročito nosioci sistema obrazovanja, jer je problem u samom sistemu, ali i u drugim oblastima društva.

“Moralnu odgovornost moraju da osećaju svi na jedan način. A pre svega moralnu odgovornost moraju da snose oni koji su nosioci ovog sistema. Problem je u sistemu obrazovanja, ali i u drugim sistemima. Sada tu odgovornost treba da snose oni koji su ga krojili”, poručila je Andonovski i dodala:

“Mi sada srljamo dalje, nismo stali. Imamo interesantnu situaciju. Vlada je postavila tim koji će se baviti vršnjačkim nasiljem na čijem je čelu naša premijerka, Igor Jurić sa svom udruženjem i gospođa Tatjana Macura sa timom “mame su zakon”. Baš me zanima kako su ti ljudi kvalifikovani da se bave vršnjačkim nasiljem. Ko je Tatjana Macura? Političar i ekonomista, a ni ne zna se koju je to Ekonomsku školu završila. Igor Jurić, trgovac, bolje da ne pričamo dalje. Hajde da se zapitamo koliko smo mi u stanju da prelazimo sve granice i postavljamo stalno neke ljude koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa onim što se rešava. Ne može nekoga ko je doživeo ličnu tragediju da kvalifikuje da bude stručnjak”, obasnila je Nataša Andonovski, specijalni pedagog.

Izvor: kurir.rs