Spasioci iz ruševina u Maroku izvukli tek rođenu bebu: Vodi se trka za spasavanje života (FOTO)

|

Broj žrtava zemljotresa u Maroku povećava se iz sata u sat, a spasioci vode trku sa vremenom kako bi spasli što više života. Na društvenim mrežama osvanuo je snimak neverovatnog spasavanja tek rođene bebe iz šuta srušene zgrade. Kako se vidi na snimku, beba je nekim čudom izvučena živa i zdrava.

Kako je javila državna televizija, broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Maroko dostigao je 1.037. Pre toga je bilo saopšteno da je broj poginulih 820, a da su najmanje 672 osobe povređene. Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima, a povređeni su transportovani u bolnice na lečenje, preneo je AP.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Američki profesor građevinskog i ekološkog inženjerstva sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu Džonatan Stjuart rekao je za CNN da očekuje više jakih naknadnih potresa, s obzirom na intenzitet zemljotresa magnitude 6,8 po Rihterovoj skali koji je pogodio Maroko, a osetio se čak i u Portugalu i Alžiru.

Druga mogućnost prema njegovom mišljenju, iako vrlo mala, jeste da potres od petka uveče bude uvertira za još jači zemljotres, navodi CNN. Zbog svog položaja na liniji dodira između Mediteranske, Evropske i Afričke ploče, Maroko je posebno izložen seizmičkim aktivnostima. Dva posebno jaka zemljotresa obeležila su istoriju Maroka.

Izvor: kurir.rs