Sedam kandidata bori se za jedno mesto na ovom fakultetu: Sa diplomom će zarađivati 50 evra po satu

|

Juče je počeo prvi upisni rok na beogradskim fakultetima prijavljivanjem kandidata za osnovne akademske, integrisane i osnovne studije, a izgleda da je najveća navala bila na Filozofskom fakultetu, konkretno na smer Psihologija, gde su kandidati stajali u redu i čekali nekoliko sati pre početka upisa. Ove godine za jedno mesto bori se čak sedam kandidata. A zbog čega svršeni srednjoškolci hrle na psihologiju – verovatno zbog toga što su, kako objašnjavaju stručnjaci, psiholozi potrebni u svakoj branši, a jedna njihova seansa košta 50 evra.

Studijski program psihologije na Filozofskom fakultetu godinama unazad ima epitet „najtraženiji“ na beogradskom Univerzitetu. Prodekanka za nastavu Filozofskog fakulteta dr Nataša Jovanović istakla je jednom prilikom zbog čega je studentima zanimljiv ovaj smer.

„To je atraktivna studijska grupa iz više razloga. Studenti dolaze u tim godinama kada im je razvoj ličnosti sopstvene i tuđe veoma zanimljiv, tako da je zbog toga psihologija atraktivna. Psiholozi relativno dobro stoje kada je reč o pozicioniranju na tržištu rada, tako da ima i taj faktor. Zanimljiv im je studijski program, silabusi, kurikulumi“, rekla je ona.

Osim tradicionalnog zapošljavanja psihologa u sistemima zdravstva ili obrazovanja, sve veći broj njih opredeljuje se za kasnije usavršavanje za privatnu terapeutsku praksu, ali i rad u kompanijama, pošto je poslednjih godina broj kompanija koje ih zapošljavaju sve vidljiviji na tržištu rada.

Upravo ovo, ali i činjenica da su psiholozi sve potrebniji industriji četvrte generacije, onoj koja se bazira na digitalnoj ekonomiji i podacima, navelo je i neke privatne fakultete da osnuju studijske programe psihologije, pa i da spoje psihologiju i ekonomiju.

Osim HR pozicija, diplomci psihologije mogu započeti karijeru u marketingu, prodaji, konsaltingu, ali mnogim drugim poljima zahvaljujući kombinaciji izbornih predmeta.

Dok oni koji rade u obrazovnom ili zdravstvenom sistemu primaju otprilike koliko i njihove ostale kolege, visoko pozicionirani menadžeri u velikim kompanijama zarađuju i nekoliko puta više. Cena jedne sense po satu kod psihoteraputa, takođe je različita i kreće se od 15-ak pa do 50 evra.

Izvor: nova.rs