Sanjala je o Švedskoj, ali kada je otišla svi snovi su pali u vodu: Nina priča svoje iskustvo o životu preko

|

Švedska je oduvek bila na prvom mestu kada su Srbi odlučivali da svoj život započnu preko. Nina iz Srbije je takođe sa svojom porodicom pre par godina otišla u Švedsku u nadi da će svojim radom obezbediti stabilna novčana primanja i siguran život. Međutim, svi snovi pali su u vodu nakon nekog vremena.

“Bila sam sprečena jedan period da radim. Trebalo mi je četiri meseca da se jurim sa njima da mi daju pomoć i znate koliko su mi dali?! 400 evra!! A samo stan košta više od 600 evra. Našli su neku začkoljicu da mi daju pomoć ispod svakog minimuma“, priča ona.

Ona je istakla kako se posao dobija isključivo preko rodbinskih veza:

“Ja već dve godine radim posao preko agencija. Evo u ovoj firmi gde me sad iznajmljuju sve rodbina: babe, unuke, muž, žena, ćerka. Ne smeš ništa da kažeš ako ti nešto smeta pred drugima jer ne znaš ko kome tu šta sve dođe. Isto tako raspitivala sam se na pojedinim mestima kako da se zaposlim ali ne vredi ako nisi “family member“ (član porodice).”.

Troškovi za osnovne stvari u životu su veliki, tako da velika plata koja se dobije nije značajna. Na kraju meseca svako je skoro na nuli.

Izvor: kurir.rs