Sahrana kakvu Srbija ne pamti: Kovčeg u kafani pored šanka, goste dočekivali pesmama Tome Zdravkovića

|

Dušana Bojića (73), lokalnog kafedžiju, porodica i meštani Preljine kod Čačka su ovog vikenda do večne kuće ispratili na neobičan način. Umesto u kapeli ili dvorištu porodične kuće, kakav je običaj, njegov kovčeg je bio postavljen usred kafane, ispred šanka.

U toj istoj kafani Dušan, koga meštani i gosti znaju po pesmi i osmehu, proveo je ceo život, radio u njoj, družeći se s meštanima.

Rodbinu, prijatelje i komšije sada je, na vratima bifea, dočekivao harmonikaš, tiho birajući tonove pesama Tome Zdravkovića. Dušanova supruga Dorina je primala izjave saučešća i dočekivala sve koji su lokalnom dobričini došli da odaju poslednju počast kafedžiji Dušanu.

“Bila je to Dušanova poslednja želja, ostavio je amanet kako da mu se organizuje sahrana. Njegovo telo je bilo položeno u kafani u kojoj je ceo život radio i veselio se s narodom. Prisutne je na vratima bifea dočekivao harmonikaš. Dušan je želeo da bude ispraćen uz zvuke pesama Tome Zdravkovića, koga je poznavao i sa kojim je proveo mnoge dane i noći”, rekao je rođak pokojnika iz Preljine.

Supruga Dorina, sa kojom je bio u braku 35 godina, nije imala drugi izbor već da ispuni poslednju želju čoveka koga su u kraju svi znali po veselju i pesmi.

“Kafana i letnja bašta su se brzo napunili narodom, a svi su posluženi, kako je Dušan želeo. Muzika se sve vreme čula s harmonike. Eto, ispunjena mu je poslednja želja da na onaj svet ode s mesta koje je najviše voleo i da ga uz pesmu isprate svi oni s kojima je proveo lep životni vek”, kaže rođak dodajući da se vodilo računa da i verski obred sahrane bude ispoštovan.

“Opelo i sahrana su obavljeni po svim pravoslavnim običajima, uz sveštenika koji se nije protivio ispunjenju Dušanovih zahteva. Sahranjen je na seoskom groblju u Preljini, opevali su ga i sveštenik i harmonika”, kaže rođak.

Posvećenost prijatelju Tomi Zdravkoviću i njegovim pesmama je tolika da je Dušan želeo da se vest o njegovoj smrti narodu obznani upravo uz Tominu pesmu o Ljiljani. Zahvaljujući tehnologiji i društvenim mrežama kada je preminuo objavljena je “muzička umrlica”.

“Takav zahtev do sada nismo imali, ali smo našli rešenje. Na internet platformi gde se inače oglašavamo, prvi put smo objavili umrlicu sa muzičkom podlogom”, kažu u pogrebnom preduzeću koje je organizovalo sahranu.

Izvor: kurir.rs