Prolećne temperature u oktobru, sutra i do 30 stepeni: Vreme nas i dalje iznenađuje – Evo kako će biti u novembru

|

Poslednjih dana nas je prijatno iznenadilo Miholjsko leto, međutim tek nas očekuje porast temperature. Ovog vikenda su na našem području bile prave prolećne temperature, a u Loznici i Valjevu prave letnje jer je bilo 26°C, a u Beogradu 25°C, čak su od juče i jutra znatno toplija, tako da je današnja minimalna temperatura uglavnom bila iznad 10°C, što predstavlja da su temperature ovih dana kao da je mesec maj.

Đorđe Đurić , naš poznati meteorolog saopštio je da je preko Srbije noćas prešao oslabljeni hladni front, tek ponegde je bila slaba kiša, a jugozapadni vetar je okrenuo na severozapadni, pa je s toga danas malo svežije, ali i dalje toplo za ovaj period godine.

Tokom dana očekuje se pretežno sunčano vreme, uz povremenu oblačnost, a severozapadni vetar biće u skretanju na južni. Maksimalna temperatura koje možemo da očekujemo kretaće se od 20 do 25°C.

– Dani koji su pred nama biće suvi i to zbog uticaja anticklona, dok nam sa Mediterana stiže veoma topla vazdušna masa, naročito početkom nedelje. Očekuje se da će ponedeljak biti najtopliji dan u nedelji i poslednji toliko topao dan ove godine. Biće sunčano vreme, sa maksimalnom temperaturom od 23 do 29°C, ponegde i do 30°C, dok će u Beogradu iznositi do 28°C, rekao je Đurić.

Najtoplije će biti u predelima sa fenskim efektom jugozapadnog vetra, u Kolubarskom okrugu, Podrinju, Mačvi a i u Beogradu.

I u utorak se očekuje veoma toplo vreme, međutim, može doći do manje promene vremena. Premeštaće se ciklon preko severa Evrope, a i hladni front u sklopu njega. On će u utorak do podneva stići do severa, a do kraja dana i u ostalim predelima Srbije, te će doneti prolazno naoblačenje i na severu ponegde slabu kišu, dok će u većini predela biti suvo.

– Jačanje snažnog anticiklona očekuje se od srede, čiji će se centar potom izmestiti iznad našeg područja, uz veoma visoke vrednosti vazdušnog pritiska. Takva sinoptička situacija učiniće da do kraja nedelje bude stabilno, sunčano i suvo vreme, uz slab i promenljiv vetar, a jutra će biti hladnija, a u mnogim delovima i maglovita. I dalje će biti toplo za kraj oktobra, iako nas sa severoistoka očekuje priliv malo svežije vazdušne mase – kaže Đurić.

Očekivane minimalne jutarnje temperature biće od 6 do 12°C, a maksimalne dnevne od 18 do 22°C, dok se nekim predelima očekuje duže zadržavanje magle i tamo će biti hladnije.

Meteorolog je najavio da će prema trenutnim prognozama i prvih pet do sedam dana u novembru biti pod uticajem antciklona, te se očekuje stabilno i suvo vreme, ali i natprosečno toplo, uz temperature ujutru od 5 do 10°C, dok se tokom dana očekuje oko 20°C.

– S obzirom na to da do sada prosek maksimalne temperature temperature za kraj oktobra bio od 14 do 18°C, a za početak novembra od 11 do 15°C, one će u ponedeljak, a ponegde i u utorak biti više i za 10 stepeni od proseka, a potom do kraja oktobra uglavnom za oko pet stepeni, a početkom novembra za 5 do 7 stepeni. Što se padavina tiče, do kraja oktobra i tokom prvih 10 dana novembra biće veoma sušno vreme – rekao je meteorolog.

Izvor: kurir.rs