Pretpostavlja se da ćemo 100 grama kafe plaćati 300 dinara – Ministar Momirović priznao: “Postoji kriza”

|

Japanske kompanije poslednjih godina investirale u Srbiju oko 500 miliona evra. Ministar Tomislav Momirović izjavio je za RTS da očekuje potpisivanje sporazuma o zaštiti investicija u narednih godinu i po dana. Intenzivno se pregovara sa Egiptom o slobodnoj trgovini. Živimo u specifičnim vremenima, cena nafte skače, ne smemo da isključimo nijedan scenario, odgovorio je Momirović na pitanje da li će kafa poskupeti za 50 odsto, kako pišu mediji.

Mediji su nedavno preneli da od 1. jula poskupljuje kafa za 50 odsto u maloprodajnim objektima.

“Nema nikakve sumnje da postoji kriza kada pričamo o logistici, kada pričamo o Vijetnamu, Indoneziji, gde se proizvodi kafa. S druge strane, u Brazilu i Južnoj Americi imaju drugačije izazove. Deluje da će tako biti. Ali mi živimo u specifičnim vremenima. Mi ne živimo u redovnim vremenima. Mi živimo u neposrednom ratnom okruženju“, kaže Momirović.

Naglašava da cena nafte ponovo skače, a da je cena struja za sada stabilna, iako je i to izazov dugoročno gledano, jer postrojenja za proizvodnju u Ukrajini su praktično devastirana.

“Mi ne smemo da isključimo nijedan scenario. Mi ozbiljno vodimo politiku ove države, ozbiljno pratimo sve stvari i videćemo. Cena kafe je danas između 150 dinara i 190 za 100 grama. Pratićemo situaciju“, rekao je Momirović.

Odgovarajući na pitanje da li bi cena mogla da dostigne 300 dinara za 100 grama, Momirović kaže da u ovom trenutku ne znamo šta bi moglo biti.

“Država će pomno pratiti da li će te izazove koji su na globalnom tržištu, iskoristiti maloprodajni lanci da zajednički podignu cene. To naravno nećemo dozvoliti. To ćemo u startu sprečiti. Objektivne okolnosti ne možemo da ignorišemo. Ovo je tržišna ekonomija. Mi se ne vraćamo u prošlost. Naprotiv, idemo ka većim platama, ka većim penzijama. Vodićemo računa kao što smo vodili i u prethodnim godinama”, zaključio je Momirović.

Izvor: mondo.rs