Predsednik Vučić otkriva kakvu ponudu dobija Srbija za Kosovo: “Evo šta nam nude Francuzi i Nemci”

|

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je danas da Srbija ne dozvoljava da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, kako su to predložile Nemačka i Francuska, i to će po nas imati posledice.

On je u obraćanju naciji kao prvu temu uzeo situaciju na Kosovu i Metohiji i najavio je da će između ostalog govoriti i o energetici, standardu i spoljnoj politici, i saopštio da “na stolu imamo predlog dve najveće sile Nemačke i Francuske i o njemu mora da se razgovara”.

“Ne mogu da govorim o detaljima tog papira, ali suština je da Srbija dozvoli ulazak Kosova u sve međunarodne institucije, uključujući UN, a da će Srbija za to, nije precizirano, ali dobiti brži ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, rekao je Vučić.

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to će nositi “svoje posledice” jer se cela ideja zasniva na tome da Srbija, bez formalnog priznanja, pokaže da je saglasna sa članstvom Kosova u UN.

Predsednik je saopštio da Evropa želi da se pitanje Kosova što pre reši, između ostalog kako bi se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu taj argument “izbio iz ruku”.

Vučić je takođe rekao da Albanci sve teme razgovora biraju zajedno sa zemljama EU i da je najveća greška Srbije što je dozvolila da razgovori pređu pod nadležnost Evropske unije.

Predsedsednik Srbije je takođe izjavio je da će komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, 19. oktobra predstaviti stanje ljudskih prava na Kosovu pred tom međunarodnom organizacijom, a da će početkom novembra Biro komiteta ministara doneti odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope.

“Oni čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara, da uđe litvanski član. Mi znamo da se to planira već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru koja dugo traje, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope”, izjavio je danas Vučić u obraćanju.

Kako on kaže, na taj način se vrši dodatan pritisak na Srbiju, da Kosovo pre svega bude primljeno u Interpol, ali i specijalizovane agencije UN, od Uneska do mnogih drugih. “Ne bi li se izvršio pritisak da to prihvatimo i da nam na kraju preostane da se suočimo i da naš unutrašnji pravni sistem prihvati fakte, prihvati činjenice, odnosno dozvoli nezavisnost Kosova i u formalnom smislu”, saopštio je.

On je rekao da “mogu da nam uzmu sve”, ali će se Srbija boriti politički, pravno, i braniti svoj teritorijalni integritet.

“Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku u srpskom rukovodstvu, dok sam predsednik, bar u tom jednom delu izvršne vlasti, neće postojati volja, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN”, izjavio je Vučić.

On je rekao i da na Kosovo i Metohiju stižu 300 novih vojnika iz SAD, sa ciljem da “dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova”.

“To je trebalo da bude jasan signal nama, ali i Srbima na Kosovu i Metohiji, da ne sanjaju o poštovanju Povelje UN, da ne maštaju o poštovanju odluka UN, uključujući i Rezoluciju 1244, jer mora da se zna čija je jedina odluka koja mora da se poštuje, a to je odluka politike sile”, kaže Vučić.

Srbija je shvatila poruku, ocenjujući da je međunarodno pravo pogaženo, ali nam ništa ne preostaje osim da se pozivamo na to pravo i da budemo “jedina koja ga se pridržava u potpunosti”.

Provokacije Albanaca su svakodnevne, pojavljivale su se njihove specijalnie policijske jedinice koje “nemaju nikakve veze sa Direktoratom i regionalnom policijom Sever”, a i 6. oktobra na Severu je bio prisutan veliki broj britanskih vojnika.

“Oni će sigurno reći da su to redovni zadaci, ali su nekako ti redovni zadaci uvek na severu Kosova i Metohije, nikako da budu negde drugo”, rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija u ovom trenutku ima osam nota o povlačenju priznanja Kosova i nastaviće da rade na tome, ali očekuje da će “velike sile to napadati”.

Izvor: naslovi.net