Predsednički izbori u Srbiji raspisani: Građani 3. aprila biraju šefa države

|

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je izbore za predsednika Srbije, koji će biti održani 3. aprila. Kada je reč o predsedničkim izborima, oni su redovni, i održavaju se na 5 godina.

Osim za šefa države, 3. aprila održaće se i parlamentarni izbori, kao i izbori za gradove Beograd i Bor i još 11 opština u Srbiji.

Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora doneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sretenje, 15. februara, kada je potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije na predlog Vlade Srbije.

Do sada potvrđeni predsednički kandidati su Vladimir Vuletić, osnivač i predsednik Pokreta “Crno na belo”, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivši potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan.

Tu je i Biljana Stojković iz koalicije “Moramo”, profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na predsedničkim izborima 2017. godine podržala je Sašu Jankovića.

Milica Đurđević je predstavnik Srpske stranke Zavetnici, jedna od osnivača Srpskog sabora Zavetnici. Bila je član Srpske radikalne stranke.

Opozicioni kandidat Zdravko Ponoš, predstavlja koaliciju Ujedinjena Srbija. General-potpukovnik Vojske Srbije u penziji, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i bivši pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije. Takođe je bio na funkciji šefa kabineta Predsednika Generalne skupštine Organizacije ujedinjenih nacija.

Kandidaturu Srđana Škore, bivšeg člana predsedništva Pokreta slobodnih građana, podržao je pokret ”Da se struka pita”.

Miša Vacić iz Srpske desnice, osnivač i predsednik te stranke.

Boško Obradović, predsednik stranke Srpski pokret Dveri, narodni poslanik od 2016. do 2020. i bivši predsednik poslaničke grupe Dveri.

Tu su još kandidati Nikola Sandulović, osnivač i predsednik Republikanske stranke i Miloš Jovanović, ispred koalicije NADA, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsednik Demokratske stranke Srbije.

Izvor: kurir.rs