“Počinje ludilo”: Baka Mileva objašnjava šta je prolećni vrbopuc – Ko uradi ovo sa grančicom vrbe pratiće ga sreća cele godine

|

Retki su oni koji nisu čuli za izraz “vrbopuc”, ali bi trebalo da znaju da nije reč o psovci… Naime, to je narodski naziv za period od početka proleća pa do Blagovesti, 7. aprila.

Vrbopuc je stara narodna reč koja označava bujanje prirode u nama i oko nas! U ovom periodu počinje setva, biljke listaju i cvetaju, a poznato je da se bude i hormoni, rađaju ljubavi.

“Tako je oduvek, čim prođu Mladenci (22. marta) počinje “ludilo”. Mladi postaju zaboravni, po ceo dan maštare, smeškaju se, nikako da se pokrenu – e, za takve se kaže da ih je “uhvatio” vrbopuc. I tako je sve do Blagovesti, pa i malo duže”, objasnila je baka Mileva iz sela Lipovac kod Topole.

Smatra se da je naziv potekao od vrbe, koja u ovo vreme obično ozeleni i procveta. Vrba u narodnom verovanju ima značajno mesto i za nju se vezuju brojni običaji u našem narodu. Ko ubere granu vrbe, kažu, pratiće ga sreća.

Pošto se ubere grančica, valja malo zaseći njenu koru i lanenom krpicom pokupiti sok koji iz nje curi. Krpica se čuva i nosi kao amajlija tokom cele godine.

Izvor: espreso.co.rs