Osveženje nakon sparnog letnjeg dana: Večeras pljuskovi i grmljavinske oluje – Za vikend prava jesen

|

Posle današnjeg pravog letnjeg dana sledi nam osveženje i pljuskovi. Već od ponedeljka stabilizacija vremena, a od utorka i pravo letnje vreme, dok će u drugoj polovini sledeće nedelje biti i preko 30 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

“Pred nama je sunčan i pravi letnji dan, jedino na severu Srbije uz nešto više oblačnosti i u tim predelima biće umereno oblačno, uz viosku i prozirnu oblačnost. Posle podne u jugozapadnim, a pred kraj dana u centralnim i istočnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti, ponegde i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće danas od 28 do 32°C, u Beogradu do 30°C”, prognozira Đurić.

U toku večeri na severozapadu Srbije očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i to će biti uvod u drastičnu promenu vremena koja nas očekuje za vikend, a koju će doneti hladni front, potom i uticaj ciklona.

Ovaj hladni front do Vojvodine će sa severozapada već stići u noći između petka i subote i u subotu tokom prepodneva premeštaće se prema centralnoj, a sredinom dana i posle podne i prema južnim i istočnim predelima zemlje.

Hladni front donosi jače naoblačenje, ali i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Po prodoru hladnog fronta očekuje se jak, na udare prolazno i veoma jak severozapadni vetar.

“Ponegde se očekuju i kratkotrajne grmljavinske nepogode u vidu grada, olujnog vetra i obilnijih pljuskova. Opasnost od grmljavinskih oluja biće najveća za centralni, istočni, jugoistočni i istočni deo Srbije, a najmanja za sever Srbije i Vojvodine gde se već od jutra očekuje osveženje”, navodi Đurić.

“Srbija će u nedelju biti pod uticajem ciklona, pa će u celoj zemlji biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više padavina biće posle podne i uveče, a najobilnije padavine biće na jugoistoku, istoku i severoistoku Srbije. Pod uticajem ciklona i vazdušni pritisak biće ispod normale. Maksimalna temperatura u nedelju biće od 20 do 24°C, u Beogradu do 22°C.

Izvor: telegraf.rs