Od stvari koje inače bacate mogu se zaraditi dobre pare: Ovo je aktuelni cenovnik sekundarnih sirovina

|

Javna komunalna preduzeća periodično objavljuju nove cenovnike otkupa sekundarnih sirovina za fizička lica. Jedno od poslednjih koje je izdalo cenovnik, bilo je Javno komunalno preduzeće „Drugi oktobar“ Vršac, a cene se kreću ovako:

Kilogram papira prema cenovniku otkupa je 7 dinara, dok je lim 17. Za akumulator daju 48 dinara (po kilogramu). Mesing je 350 dinara, dok je staklo 13. Alu folija košta 20 dinara.

Nisu sirovine jedino što se može preprodati. Stare stvari čine više od 12 odsto svetskog smeća (od kojih većina završava na deponijama). Kako da kao pojedinac stanete da put tome i imate neke koristi?

Jednostavno, stare stvari možete da unovčite ukoliko znate kako. Pogledajte 4 različite vrste starih stvari ili proizvoda od kojih možete da zaradite:

Jestivo ulje

U Srbiji postoji par kompanija koje se bave otkupom i transportom jestivih ulja. Ovakvo poslovanje predstavlja vid reciklaže koji je koristan ne samo kompaniji već i stanovništvu. Ulje koje koristite u domaćinstvo za spremanje hrane možete tokom dužeg vremenskog perioda da skladištite u adekvatnu posudu, a zatim, kada skupite određenu količinu, da prodate.

Elektronski uređaji

Koliko puta ste u kući pronašli stari telefon, punjač ili televizor koji skuplja prašinu? Umesto da ih čuvate za “uspomenu” možete od njih da zaradite. Takođe, mnoge prodavnice elektronike vrše otkup ili zamenu električnih uređaja. Na taj način možete da ostvarite određeni popust.

Metali

Da li vam je poznata rečenica “Kupujemo staro gvožđe, akumultore, veš mašine…?”. Mnogi su je više puta čuli od lokalnih otkupljivača koji prolaze krajem uzvikujući na megafon. Ukoliko u kući imate neke od metala, poput bakra (jedan od najvrednijih otpadnih metala na svetu zbog svoje široke primene u različitim industrijama), aluminijuma, starog gvožđa, obratite se otkupu sekundarnih sirovina.

Odeća

Tekstil je još jedan od najvećih zagađivača na planeti. Brza moda je dovela do velike proizvodnje i potrošnje odeće, ali i njenog problema odlaganja. U poslednje vreme vrlo popularna je polovina odeća, što govori sve više novootvorenih “seknd hend” prodavnica po Srbiji, ali i u svetu. Ukoliko u ormaru imate odeću koja vam je mala ili vam više ne odgovara, jednostavno vam se ne sviđa, uvek je možete prodati. Umesto da završi u smeću neko drugi će uživati u njoj.

Izvor: espreso.co.rs