Nedostaju matičari: U Beogradu, i pored poskupljenja, zauzeti svi termini za venčanja do polovine 2023. godine

|

Poslednjih dana govori se o poskupljenjima koja nisu zaobišla ni svadbe i venčanja. Medjutim, mladencima je dosta odlaganja venčanja, pa su svi termini zauzeti do polovine 2023. godine. Kako tvrde u pojedinim institucijama uskoro će taj broj otići i do početak 2024.

Ranijih godina statistika kaže da se godišnje održavalo po 25.000 venčanja. Ove godine predvidja se da taj broj bude 30 % veći.

“Ovaj posao je sezonski, kreće od Uskrsa i traje negde do novembra meseca. Naravno da svi žele maj ili početak juna ili septembar. S obzirom da tad nema mesta, mladenci prave kompromise, bendovi su spremni da pevaju i radnim danima, a postoje i parovi koji ne žele tako, nego odmah ulaze u sledeću godinu”, kaže jedan organizator proslava.

Osim povećanja interesovanja za venčanjem došlo je do povećanja cena samin venčanja.

“Najviše je poskupeo restoran, odnosno sala u kojoj se pravi proslava, zato što ona najviše vuče troškove jedne svadbe i vuče za sobom čitav jedan segment privrede koji utiče na sam rad. Meso je dramatično poskupelo, postoje stvari o kojima se nigde ne priča. To je, recimo, ulje koje se koristi u profesionalnom kuvanju. Poskupelo je više od dva puta, a tu su i dnevnice konobara, kuvara, šankera”, kažu iz organizacije.

“Mladenci se nažalost odriču, recimo, vatrometa, mlade uzimaju jeftinije venčanice, odriču se nekih segmenata oko dekoracije ili biraju neki restoran koji je radnim danom jeftiniji nego vikendom”, dodaju oni.

Izvor: kurir.rs