“Na privatnoj klinici su mi umalo ubili dete i papreno naplatili”: Pred Danicom (18) je bila karijera odbojkašice – Sada je sve palo u vodu

|

Danica Ružić (18) iz sela Dublje u okolini Šapca od svoje šeste godine sanjala je da postane profesionalna odbojkašica. Prošle godine povredila je koleno, a rutinska operacija u privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Novom Sadu, umalo je koštala ne samo desne noge, već i života.

Danica je 2022. proglašena za najbolju mladu odbojkašicu Evrope, a onda je 2023. povredila koleno. Život na sportskom terenu za mladu, talentovanu i ambicioznu devojku, pretvorio se u košmar, kada je 5. oktobra 2023. kročila u privatnu Polikliniku OrtoMD u Novom Sadu.

“Naša Danica igrala je odbojku u Obrenovcu, gde je imala ugovor. Prošle godine se na jednom od turnira povredila i imala je jake bolove u kolenu. Nismo hteli da je vodimo u državnu ustanovu da se ne muči i ne čeka redove, jer znamo da postoje liste čekanja. Na preporuku smo otišli kod doktora na pregled u privatnu kliniku u Novom Sadu. Uradili su joj magnetnu rezonancu i doktor Dušan Marić nam je rekao da je meniskus pukao i da mora da se operiše“, započinje za Nova.rs Siniša Ružić, Danicin otac.

Isto popodne, posle operacije, Danica je otpuštena.

„Bila je kod kuće, vežbala da hoda sa štakama, a peti dan joj je skočila temperatura. Uveče smo kontaktirali bolnicu i odveli je sutradan ponovo kod njih. Uradili su joj punktat kolena, pa smo je ponovo odveli kući, ali nije joj bilo bolje. Trećeg dana dobila je rezultat, pisalo je da je rana inficirana i da ima zlatni stafilokok. Ostala je u toj privatnoj bolnici, a posle nekoliko dana su nam saopštili da moraju da naprave rez na nozi. Takođe su naglasili da će rez biti dugačak 30 centimetara“, priča Siniša kroz suze.

Lekari na ovoj klinici su Danicu, kaže on, svakoga dana uvodili u anesteziju i sekli joj mišić po mišić.

„Sekli su joj mišiće od prednje lože, od kvadricepsa, kako bi sprečili širenje infekcije koja se, uprkos tome, nije zaustavljala. Zvali su nas 31. oktobra i rekli nam da je u teškom stanju i da mora hitno na VMA. Uzeli smo uput 1. novembra i istog dana je iznajmljeni sanitet iz klinike u Novom Sadu prevezao na VMA, gde je odmah prebačena na Kliniku za plastičnu hirurgiju, u odsek za septične opekotine, koju vodi profesor Nenad Stepić. On je bio na čelu konzilijuma i zauzeo se za nju, činio sve samo da noga ne bude amputirana. Bilo je prognozirano da će da je seku od kuka. Sve je činio da joj spasi glavu i uspeo je“.

Danicina majka sa strepnjom je pozvala doktora 5. decembra.

„Bili smo u čudu kada nam je saopštio da je noga spašena! Danica je u bolnici ostala sve do 29. decembra, u šok sobi, i tokom dva meseca imala je visoku temperaturu, između 38 i 41. Bila je to strahovita borba za život. Na VMA su o njoj brinuli kao da je njihovo dete, a doktor Stepić je spasio, nije od nje odustajao“, naglašava beskrajno zahvalan Siniša.

Ružići su podneli krivičnu prijavu protiv Poliklinike OrtoMD i lekara Dušana Marića koji je njihovom detetu, kako kažu, upropastio život.

„Podneli smo krivičnu prijavu u tužilaštvu, a čovek koji je veštačio slučaj, kaže da kod Danice uopšte nije bio pukao meniskus i da operacija nije bila potrebna“, kaže Siniša.

Direktor Poliklinike, ujedno i hirurg koji je operisao Danicu, zvao je 4. januara Sinišu da mu ispostavi račun.

„Samo operaciju, nakon koje je umalo umrla, naplatio je 200.000 dinara. Ukupni troškovi bili su 2.334.000 dinara, za to što su mi uništavali dete tokom 17 dana. Doktor nije ni pitao kako je ona, samo je zvao zbog računa. Naplatio je i sanitet i kaljače, rukavice, igle, maske, ma sve“, sa teškim uzdahom priča Siniša.

Nakon uspešne operacije na VMA, noga je spašena, ali Danica nije mogla da je ispravi.

„Noga stoji pravo, ne može koleno da savije, rane su ostale, ide redovno na fizikalnu terapiju i bori se da bar jednog dana uspe normalno da sedne. Moje dete ne želi da se ovo ponovi, da se nekome drugom desi i zato smo odlučili javno da govorimo o svemu“, zaključuje Siniša Ružić.

Izvor: nova.rs