MUP izdao hitno upozorenje: Večeras i sutra opasne nepogode, rizik od bujičnih poplava i gromova u jednom delu Srbije

|

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, za večeras i sutra. Upozorenje se odnosi na pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

Predviđa se vrlo nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada. U pitanju su opasne i veoma opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi, životinja i materijalnih dobara.

“Apelujemo na građane da budu veoma obazrivi, da se redovno informišu o meteorološkim uslovima i prate savete nadležnih službi i Opštinskog štaba za vanredne situacije”, stoji u saopštenju MUP-a.

S obzirom na najavljeno, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (naročito problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Štab za vanredne situacije preduzima sve potrebne mere u cilju otklanjanja posledica elementarnih nepogoda koje su pogodile teritoriju opštine Mionica i podiže spremnost za preduzimanje mera na sprečavanju i ublažavanju posledica potencijalnih elementarnih nepogoda.

I RHMZ je najavio nepogode

“Večeras i tokom noći sa severozapada naoblačenje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i uslovima za grmljavinske nepogode praćene gradom, olujnim vetrom, velikom količinom padavina za kratko vreme i temperaturom u padu”, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ovo naoblačenje će se sutra proširiti na sve krajeve, uslovljavajući ponegde i obilne padavine, javlja RHMZ.

Izvor: blic.rs