Mladi popisivač koji dnevno popiše 30 stanova otkriva: Na jedno pitanje građani zaneme – ne znaju šta znači ova reč

|

1. oktobra u Srbiji je počeo popis stanovništva, zbog kog je na terenu 15.000 od 17.500 obučenih popisivača, a među njima je i student Aleksandar Ostojić. Ekipa portala Telegraf.rs izašla je na teren sa njim, kako bi videli u kakvu se “avanturu” on to upustio.

– Ja sam student, i ovo mi je bila odlična prilika da zaradim novac. Moram da kažem, da je ovo projekat koji dosta košta našu državu, i koji je pre svega potreban – počinje Aleksandar.

– Reon koji ja radim je sjajan, ljudi su super i sarađuju. Dnevno popišem oko 30 stanova, a nije mi se dešavalo da nisu hteli da otvore ili da su bili neprijatni. Šta više, ugoste me kako treba i odgovore na sva pitanja.

Budući da anketa sadrži 69 pitanja (od starosnog doba zavisi i broj pitanja) koliko to vremenski traje, i da li neko ne želi da odgovori na neko pitanje?

– Znate kako, nije se dešavalo da ne žele da odgovore. Obično mi odgovore na sva pitanja, ali po pravilu imaju pravo da ne daju svoj odgovor na 3 pitanja. Za sada, nisam imao takvo iskustvo i svi su bili zaista spremni na saradnju. Postoji samo jedno pitanje, koje kada ih pitamo ostanu nemi, a to je da li imaju nužnik. Takođe, imamo pitanja vezana za poljoprivredu i da li se neko bavi tim poslom, ukoliko je odgovor negativan, preskače se oko 10 dodatnih pitanja, što smanjuje ukupan broj pitanja – priča Aleksandar, i dodaje:

– Upravo sada idemo svi zajedno da se lično uverite koliko su naši građani divni ljudi. Da naglasim, ako niste kod kuće, popisivač poseti vašu adresu nekoliko puta, nakon toga ostavljamo papir, gde su vam instrukcije kome da se javite kako biste se naknadno popisali.

Uputili smo se na Zvezdaru, gde je vrata svoje porodične kuće, otvorila Svetlana.

Odmah su počeli sa anketom koja je nakon par minuta bila popunjena, a onda je i Svetlana podelila svoje utiske.

– Ovo je sve korektno, nemam nikakvih zamerki. Smatram da svako od nas ima obavezu da ispoštuje popisivača i ovaj projekat. Pitanja nisu strašna, ima ih malo više, ali to je sve u redu. Oduvek se popisivalo stanovništvo, ne vidim zašto bi sada nekome to bio problem? Savetujem svima da popisivačima otvore vrata – kaže nam Svetlana.

Izvor: telegraf.rs