Mirjani curila WC šolja, vodoinstalater je “odrao” sa cenom popravke: “Da sam znala, kupila bih novu”

|

U Srbiji je poskupelo bukvalno sve – od osnovnih životnih namirnica, računa za komunalije, do rentiranja stanova. Skočile su i cene pogrebnih usluga, crkvenih, a čak se i mladenci hvataju za glavu od paprenih cena venčanja. Stoga ni ne treba da čudi što su poskupele pojedine usluge majstora, recimo vodoinstalatera. Jedna Mirjana nije mogla da sakrije nezadovoljstvo zbog računa koji joj je vodoinstalater ispostavio nakon što je zamenio „odvodnu gumu na ve-ce šolji“.

“Šolja je curila nekoliko dana i oko nje sam postavila peškir, pošto nisam imala vremena da zovem majstora. Pošto svaki dan idem kod lekara, odlagala sam popravku, međutim kada sam videla da se peškir brzo natopi vodom, pozvala sam sestru i zamolila je da mi nađe nekog majstora jer je ona imala iskustva s njima. To je i uradila, pa je čovek već ujutru pozvao i najavio dolazak u podne. Došao je i za nepunih pet-šest minuta uzeo mi 7.000 dinara“, započinje Mirjana.

Žena kaže da nije ulazila u kupatilo jer je malo, te nije videla šta je vodoinstalater uradio, ali je svakako namestio ve-ce šolju tako da više ne curi.

Ipak, ne može da ostane ravnodušna na novac koji mu je dala jer, kaže, da je znala da će toliko da košta, zamenila bi staru šolju novom.

“Šolja zaista ne curi, ali sam iznenađena cenom koju mi je naplatio. Komšija mi kaže da me je majstor ‘prešao’ jer je navodno zamena gume na ve-ce šolji oko 2.000 dinara, što znači da je on u ostalih 5.000 ubrojao ruke odnosno svoj rad i dolazak na teren. Ma ajte, molim vas, bezobrazluk. Da mi je rekao da će toliko koštati, stavila bih novu šolju. Nema smisla“, kaže Mirjana.

Kako dalje kaže, ni njena sestra nije prošla bolje – za odgušenje sudopere naplaćeno joj je takođe 7.000 dinara.

“Nismo mi toliko naivne. Videle smo na internetu da je cena usluge za odgušenje sudopere do 3.000 dinara, što znači da je sam dolazak na teren skuplji nego što je bio. Skoro duplo je poskupeo“, ističe Mirjana.

Prema rečima sagovornika Milovana Rančića koji je više od trideset godina vodoinstalater, usluge svakog majstora su više-manje slične, ali je praksa pokazala da mnogi od njih cenovnik prilagođavaju utrošenom vremenu.

“Ja sam se susreo sa različitim situacijama i sa različitim ljudima. Ni sam nisam verovao ko sve radi ovaj posao. To kažem jer se, nažalost, mnogi lažno predstavljaju, pa od zamene najobičnije sijalice ili skidanja kamenca u bojleru naprave nauku. Pritom, te usluge naplate mnogo više nego što jesu“, kaže Rančić.

On navodi da su usluge vodoinstalatera zaista poskupele, kao što je i sve drugo poskupelo. Najviše je poskupeo dolazak majstora odnosno izlazak na teren, čija cena zavisi od same lokacije.

“Ranije je izlazak na teren koštao oko 2.000 dinara. Sada je to više. Ne bi trebalo da bude duplo, ali recimo za nekih 1.000 dinara jer je i gorivo poskupelo. Opet naglašavam, mnogi majstori u ukupnu cenu obračunavaju i koliko im je vremena oduzeo taj posao“.

Cene nekih najosnovnijih, a najtraženijih vodoinstalaterskih usluga su, kaže, većinom poznate na internetu, a savetuje sve da čim pozovu majstora, odmah pitaju kolika je cena. Osim, naravno, kada ne znate o kakvom kvaru je reč, pa vodoinstalateru ne preostaje ništa drugo osim onog „ne znam dok ne pogledam“. “Mnogi zloupotrebe tu rečenicu iako često bude tako. Žena ne zna u čemu je problem i dok ne vidimo, ne možemo da joj kažemo cenu. Recimo, cena odgušenja zavisi od toga gde je problem. Najskuplja je sudoperska teža, čija cena je do 9.000 dinara, dok je recimo odgušenje sudopere 4.000 dinara. Montaža umivaonika, baterije i slično je mahom oko 2.000 dinara, dok bojlera oko 5.000. Zamena grejača 2.000, popravka slavine 2.000. Ima zaista i onih skupljih stavki, ali kao što rekoh, pitajte prethodno, a ako ne znate, posavetujte se sa komšijom, rođakom ili prijateljem jer bi neko trebalo da zna da identifikuje problem“, objašnjava vodoinstalater.

Izvor: nova.rs