Milica greškom banke upala u nedozvoljeni minus – Novac čekala duže od nedelju dana: “Na šalteru se ovo završavalo za 5 minuta”

|

Umesto da digitalizacija ubrza procedure, u nekim bankarskim filijalama samo je produžila procese. U jednoj od najvećih banaka koje posluju kod nas, omogućeno je elektronsko podnošenje zahteva za produžetak dozvoljenog minusa. Ovaj posao završavao se za nekoliko minuta, na šalteru. Sada, odgovor se čeka i više od nedelju dana.

U tom međuprostoru, klijenti kojima je instant novac neophodan, upadaju u vrzino kolo nedozvoljenog minusa. Najbolji savet za građane jeste da, za svaki slučaj, mesec dana unapred zatraže ovu uslugu, jer očigledno nema pravila koliko će se na odobrenje čekati.

Nedavnu situaciju koju je imala, ispričala je Beograđanka Milica M. Ona je u matičnu banku, preko koje prima platu, došla pet dana pre isteka ugovora o dozvoljenom minusu. Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno rano.

“Dozvoljeni minus uzimala sam nekoliko puta, i nikada nisam imala problema” , započinje Milica i objašnjava:

“Da ne bih razmišljala, uzimala sam ga na period od tri godine. Vodila sam računa o isteku roka, i naravno, namirila sam dug. Na šalteru mi je rečeno da oni nemaju vremena za ovaj postupak, koji sam inače, završavala za manje od pet minuta. Uputili su me da zahtev podnesem onlajn, sa sve dokumentacijom. Međutim, upozorili su me da ne znaju koliko ću čekati odgovor”.

Kako tvrdi ova Beograđanka, sačekala je nedelju dana nakon podnošenja zahteva, a onda se mejlom obratila filijali sa pitanjem kada će dobiti odobrenje. Službenica joj je ljubazno rekla da ima mnogo zahteva i zamolila za još malo strpljenja. Dozvoljeni minus odobren joj je sutradan. Prema rečima Milice M, ona protiv digitalizacije nema ništa. Naprotiv. Ali je ovo prvi put da je u situaciji da ona ne olakšava proces.

“Ne znam da li će ovo ubuduće biti praksa, ili se samo sada dogodilo da ovoliko dugo čekam reakciju bankara, jer je leto i period odmora, pa nema dovoljno ljudi koji rade. Ali, nije mi prihvatljivo da nude druge, brže načine komunikacije, a to u stvari nije istina. Srećom, nemam trenutno neočekivane troškove, pa mogu da se strpim, ali šta će onaj kome je pozajmica neophodna odmah, računao je na to, i ne može da čeka na onlajn odgovor”, pita se Milica M.

Finansijski savetnik Dušan Uzelac podseća da je dozvoljeni minus kratkoročno zaduženje, i kada se zahteva ponovno odobrenje, račun klijenta mora da bude u plusu makar jedan dinar. Od banke do banke je da definiše pod kojim se uslovima oni odobravaju, da li, što je najčešći slučaj, na period od godinu dana, ili na duže vreme. Na filijalama je i da klijentima ponude načine kako da zahtevaju uslugu.

“Zaposleni u bankama koriste se sumnjivim rečenicama, kao što je ta da nešto u filijali ne može da se završi. Građani treba da zatraže to napismeno, jer se onda menja narativ i postoji odgovornost. Ne postoje glupa pitanja, samo tako ćemo i stizati do odgovora”, kaže Uzelac.

Izvor: novosti.rs