“Meni, Hrvatu, spasao je život usred rata”: Neverovatna priča o dr Miodragu Laziću iz Niša – Takav se više ne rađa

|

Čuveni doktor Miodrag Lazić iz Niša, iako se i sam borio sa nekoliko dijagnoza, u jeku kor0ne bio je na prvoj liniji fronta, brinuo o desetinama pacijenata, i to samo 2 meseca pred penziju. Samo reči u superlativu od hiljade izlečenih ljudi, kojima je Laza spasao živote, najbolje pokazuju o kakvom čoveku je reč.

Najvažnije mu je bilo da sačuva čoveku život, te je i u ratu, kao hirurg dobrovoljac, činio čak i ono nemoguće u bolnici “Žica” u Blažnju, samo kako bi spasao što više života.

“Doktor Laza mi je spasao život usred rata. Meni – Hrvatu, u srpskoj bolnici u Sarajevu. Ne postoje te reči kojima mogu da opišem sve njegove ljudske vrline! Takav se ne rađa! I hvala vam što pišete o njemu, želim da svi čuju, da svi znaju ko je bio doktor Laza”, rekao je za “Kurir” Niko Lozančić, oficir i ratni komandant u Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) i bivši predsednik Federacije BiH.

Ko je bio čuveni dr Miodrag Lazić?

Rođen je 1955. u Zemunu, gde je završio osnovnu školu. Njegov otac Dragić Lazić, koji je bio oficir JNA, dobija prekomandu za Niš, te je u ovom gradu završio gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Najveći deo karijere proveo je u Kliničkom centru u Nišu. Postao je načelnik Torakalne hirurgije sa traumatologijom i načelnik Odjeljenja urgentne hirurške jedinice Kliničkog centra u Nišu.

Dr Lazić je bio hirurg sa bogatim iskustvom u različitim granama hirurgije, uključujući opštu, digestivnu, vaskularnu i laparoskopsku hirurgiju.

Takođe, bio je član tima za transplantaciju jetre i pankreasa, te je obavljao brojne složene operacije, i bio je poznat po svojoj stručnosti u oblasti barijatrijske hirurgije, koja se bavi lečenjem gojaznosti. Svoje znanje nesebično je prenosio na duge, te je važio za jednog od omijenih profesora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Njegov uticaj kao mentora bio je dalekosežan, inspirišući mnoge mlade lekare da nastave njegovim stopama i postignu izvrsnost u medicinskoj praksi. Tokom svoje karijere je ostvario brojne uspehe i priznanja u oblasti medicine.

Izvor: espreso.co.rs