Koliko košta gorivo do mora sa trenutnim cenama? U Grčkoj najskuplje – a evo gde je najjeftinije litar benzina 283 dinara

|

Gde će puniti rezervoar na putu ka destinaciji za odmor, građani najčešće odlučuju prema ceni naftnih derivata. Razlika u ceni po zemljama govori da se dobrim izborom može uštedeti i da nije svejedno koliko košta benzin ili dizel u Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini.

Letnja sezona je počela i svi koji se odluče na putovanje kolima, treba da očekuju osetno više cene goriva nego što je to bilo prethodnih godina. Cene se u pojedinim zemljama menjaju na nedeljnom niovu, kao što je slučaj u Hrvatskoj, a najnoviji presek govori da je i dalje najskuplje točiti u Grčkoj, a najjeftinije u BiH.

Dizel je praktično najskuplji u Grčkoj (260 dinara za dizel i 283 dinara za benzin) i Hrvatskoj, a ništa mnogo nije jeftinije nije ni u Nemačkoj, Italiji i Mađarskoj.

S druge strane, litar benzina je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, dok su u Severnoj Makedoniji i Rumuniji cene nešto više.

Evrodizel ove nedelje na pumpama u Srbiji prodaju po ceni od najviše 218 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 205 dinara za litar. Za prethodna tri i po meseca, litar dizela na srpskim pumpama poskupeo je 30 dinara, a litar benzina za 29 dinara.

Vlada Srbije je prethodne nedelje produžila Uredbu o ograničenju cena derivata nafte i ona će važiti do 31. jula. To praktično znači da će Ministarstvo trgovine i u narednih mesec dana svakog petka u 15 časova objavljivati nove cene evrodizela i benzina.

Izvor: blic.rs