Koliko i kako nova pravila tehničkog pregleda utiču na bezbednost saobraćaja?

|

Skupo, dugo i veoma detaljno – tako veći deo vozača opisuje tehnički pregled u Srbiji po novim pravilima koja su na snazi više od 6 meseci. Od vozača se traži da im automobili budu u potpunosti ispravni, ceo tehnički snima se kamerama i ide se u najsitnije detalje.

Primena Pravilnika o tehničkom pregledu vozila počela je 5. jula prošle godine. Osim što su skuplji, tehnički pregledi su sada znatno detaljniji i strožiji, a Euronews Srbija istraživao je koliko su nova pravila kod tehničkih pregleda za 7 meseci uticala na bezbednost na putevima u Srbiji.

“Na poslednjem tehničkom pregledu kad sam bio jedna sijaličica koja nije radila na zadnjem štop svetlu trećem morala je da bude zamenjena da bi prošao tehnički pregled… Mislim da je to što kažu traženje dlake u jajetu”, kaže aktivan vozač Dejan Jovanović.

Stručnjaci kažu da je u redu da tehnički pregledi budu detaljni, jer se tako podiže svest ljudi o bezbednosti u saobraćaju.

“Mi inače ovde sa Balkana imamo ponekad neka loša mišljenja da to nije toliki problem ako je vozilo malo neispravno, da nije veliki problem ako vozimo pod dejstvom alkohola, da nije toliko bitno ako dete ne sedi u dečjem sedištu itd., a sve je to izuzetno bitno”, rekao je Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta.

“Jednostavno naši građani ne treba da razmišljaju o tome da li će sutra nešto imati efekat na bezbenost saobraćaja oni moraju da budu posvećeni da je njihovo vozilo ispravno”, ističe Antić.

Stručnjaci kažu da će veća bezbednost na putevima biti ako se više novca uloži u edukaciju vozača, koja bi trebalo da počne već u osnovim školama.

Izvor: euronews.rs