Kolike plate imaju narodni poslanici? Neki uz zaradu primaju i penziju – Od 1. januara dobili su povećanje od 10 odsto

|

Plate najviših državnih funkcionera oduvek su intrigirale javnost i izazivale polemike: deo građana smatra da su previsoke, dok drugi misle da bi ih trebalo povećati jer se radi o važnim zaduženjima. Neki primaju samo platu, a odriču se paušala, neki su uz zaradu dodali i penziju.

Tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima platu od 221.862,21 dinara, prema najnovijem izveštaju koji je Agenciji za borbu protiv korupcije podneo 14. maja ove godine.

Plate narodnih poslanika variraju u zavisnosti od stranke u kojoj se nalaze, tj. funkcije koju obavljaju, godina staža i drugih dodataka. Paušal je, sudeći prema podacima, od 35.000 do 46.000 dinara.

Osim plata, poslanici Skupštine Srbije novac za svoj rad dobijaju i kroz poslanički dodatak. Pokriveni su im troškovi službenih putovanja u zemlji i van nje, a ukoliko nisu iz prestonice, parlament im može platiti hotel ili zakup stana u Beogradu. U tom slučaju, novčano im se može nadoknaditi i život odvojen od porodice.

Kada na posao dolaze svojim vozilom imaju povlastice u vidu plaćenog goriva, amortizacije i naknade za vožnju, a besplatan parking dostupan im je u tri javne garaže. Za one koji ga koriste, pokriven je i javni prevoz.

Na službene puteve poslanika u inostranstvo je potrošeno 22,9 miliona dinara, na dodatak poslanicima koji nisu na stalnom radu 22,1, a na stavku „Ostale stručne usluge“ 10,1 milion dinara.

Gore navedeni podaci preuzeti su iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor: blic.rs