Kafa definitivno poskupljuje od 1. jula: Pogledajte koliko ćete morati novca da izdvojite za 100 grama u zavisnosti od brenda

|

Omiljeni topli napitak među Srbima, kafa, definitivno poskupljuje od 1. jula, ali svi se pitaju koliko?

Kafa u Srbiji će u maloprodaji od 1. jula poskupeti između 8,5 i 20 odsto, u zavisnosti od brenda kafe. Tako bar piše u cenovnicima koje su proizvođači dostavili distributerima.

Ukoliko uzmemo da se 100 grama mlevene kafe prodaje od 150 do 200 dinara u marketima, u najboljem slučaju 100 grama kafe će poskupeti u proseku između 15 i 20 dinara, dok će u najgorem slučaju pakovanje od 100 grama poskupeti u proseku oko 35 do 40 dinara.

Zvanične potvrde koliko će cena kafe u Srbiji zapravo poskupeti, od strane proizvođača još uvek nema, ali s obzirom da se radi o omiljenom piću, priča o novim cenama kafe brzo je odjeknula, pa se na tu temu oglasio i resorni ministar Tomislav Momirović koji je napomenuo da će država pratiti razvoj situacije i na lokalnom i na globalnom nivou.

Tržište kafe u Srbiji nalazi se u rukama jedne kompanije, Atlantic Group. Sa završenom akvizicijom “Štraus Adriatika” u februaru ove godine, Atlantic ima dominantan udeo u tržištu mlevene kafe (oko 75 odsto prema procenama). Dakle oni su ti koji diktiraju tempo.

Izvor: 24sedam.rs