Još uvek možete naći kubik drva za 5.000 dinara, ali ima jedna caka: Na jesen stiže novo poskupljenje

|

Kupovina ogreva tokom leta mnogo je isplativija, jer kako najavljuju prodavci, cene na jesen će rasti. Trenutno se na stovarštima cena tone peleta kreće od 32.000 do 37.000 dinara po toni, dok se u unutrašnjosti kubik drva može naći već od 5.000 dinara, ali “pored puta”.

“Ogrev odnosno drva sam obezbedila pre dve nedelje, uzeli smo bukvu, bagrem, cer, sve zajedno promešano i kubik smo platili 60 evra zato što smo hteli da nam prodavac doveze ispred kuće i da istovari sa svojim radnikom. Međutim, da smo imali sa čim da ih dovezemo odnosno da smo ih kupili na terenu rekao nam je da bi nas to koštalo jeftinije i da tada kubik ide od 5.000 dinara pa naviše”, ispričala je Leskovčanka, koja inače svake godine tokom leta nabavlja drva za ogrev jer su tada jeftinija.

Sudeći po oglasima i ponudama na Fejsbuku cene variraju i uglavom zavise od mesta i kvaliteta drveta. U mnogim ponudama kupaca kubik bukve i klena košta od 7.000 do 8.000 dinara ako vam je prodavac doveze na određenu adresu.

Cena bagrema se kreće oko 7.000 dinara, dok metar iscepanih drva košta do 10.000 dinara u unutrašnjosti, ali i Beogradu. Ipak, prodavci kažu da se mnogi potrošači odlučuju i za jeftinije varijante odnosno da kupe drva na terenu.

“Tu praksu su češće počeli da primenjuju od prošle godine kada je kubik drva koštao čak 100 evra, ali ove godine su cene pale za duplo u skoro svim mestima. U Beogradu i Vojvodini su cene malo veće, ali su u suštini niže nego prošle godine. S obzirom na to da je velika potražnja za ogrevnim drvetom, a cena goriva skače postoji mogućnost da će cene otići gore kako se približava jesen”, objašnjava prodavac drva S. M. iz okoline Leskovca.

Izvor: mondo.rs