Ističe Uredba o ograničenju cena goriva: Sutra novi cenovnik, ali i novi propis za dizel i benzin

|

30. juna ističe Uredba kojom država ograničava cenu goriva. Nakon toga ona će biti produžena ili će cena biti prepuštena tržištu. Sutra u 15 časova na snagu stupa novi cenovnik, i pitanje je šta treba očekivati imajući u vidu da je ove nedelje cena barela pala za oko 10 dolara na evropskom tržištu.

Optimizam da bi cene goriva konačno mogle da krenu u rikverc, zbog pada vrednosti barela nafte na svetskim berzama krajem prošle nedelje, već je splasnuo. Da se ova kretanja na globalnom tržištu neće odraziti na cene goriva u maloprodaji već se zna na osnovu odluka država u regionu, poput Crne Gore gde su poskupele sve vrste goriva. Hrvatska vlada je tek od prekjuče fiksirala cene, dok su se u Sloveniji zbog najave poskupljenja formirali redovi na pumpama. Uredba Vlade Srbije o cenama naftnih derivata ističe poslednjeg dana juna, a od odluke države, da li će je produžiti, zavisi i koliko će ubuduće dizel i benzin plaćati vozači u našoj zemlji.

10. februara je prvi put doneta Uredba kojom se kontrolišu cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a zatim je ona produžavana svakog meseca. U trenutku kada su cene prvi put “zamrznute” benzin je koštao 171, a dizel 179 dinara. U međuvremenu, cena BMB 95 je otišla na 198, a evro dizela na 209 dinara. Tako je gorivo na pumpama u Srbiji poskupelo za oko 30 dinara u odnosu na februar, a stručnjaci kažu da bi, da cene nisu ograničene, gorivo u maloprodaji bilo oko dva evra, odnosno oko 235 dinara.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da još ne znaju da li će Uredba biti produžena, jer im nisu poznati planovi Vlade Srbije, ali Tomislav Mićović smatra da je samo privid da se situacija na globalnom tržištu smiruje.

“Promene u cenama sirove nafte uopšte ne odražavaju na isti način kao nekada promene u cenama derivata nafte. Razlika između sirove nafte i cene dervata nafte je kakva nikad nije bila. Dizel je, na primer, dominantan jer se s njim najviše trguje i najviše se troši, a njegova cena sada zavisi lokalno i regionalno. Potpuno je ludilo u nabavkama, nema dovoljno nafte u rafinerijama. I dalje je sve uzburkano i nema ni govora o smirivanju u ovim okolnostima. Cena brenta ništa ne znači za korisnike, jer gorivo dolazi iz rafinerija i tu nastaje, a sve to je otežano”, objašnjava Mićović.

Izvor: blic.rs