I gorivo ima rok trajanja: Stvaranje zaliha benzina vozačima može doneti više štete nego koristi

|

Poučeni prethodnim iskustvima kada je u pitanju nestašica goriva, Srbi su ovih dana pohrlili na pumpe kako bi sebi obezbedili dovoljne količine. Neki vozači imaju običaj da gorivo čuvaju u kanisterima, i da ga skladište u šupama, garažama ili podrumima.

Čuvanje goriva u neadekvatnim uslovima, kako tvrde stručnjaci, osim što može da ugrozi zdravlje ljudi, može da dovede do degradacije kvaliteta goriva i da stvori probleme prilikom njegove primene.

U odgovarajućim uslovima i namenskim tankovima benzin može da se čuva i do dve godine, dok se dizel čuva do šest meseci. Ali, čuvanje goriva u neadekvatnim uslovima može da ga pokvari, naročito dizel gorivo, navodi HAK.

Rok upotrebe goriva u kanisterima (neadekvatnim uslovima) je samo nekoliko meseci. Procesi koji se odvijaju u gorivu koje se skladišti na taj način utiču na opadanje kvaliteta i “kvarenje” goriva.

Zbog toga se savetuje da, ukoliko to nije neophodno, ne treba stvarati zalihe goriva u garažama, pošto je reč o visokozapaljivom materijalu, kome sa stajanjem opada kvalitet.

Izvor: espreso.co.rs