Heroju Turske preti izbacivanje sa Eura zbog “vučijeg pozdrava”: Demiral se oglasio izjavom koja je dodatno zbunila javnost

|

Merih Demiral sinoć je postao heroj Turske kada je postigao dva gola protiv Austrije koja su ovoj selekciji donela pobedu rezultatom 2:1 i plasman u četvrtfinale. Ipak, Demiral se našao u centru pažnje jednog skandala.

Naime, on je tokom proslave gola rukama formirao tzv. “vučji pozdrav”, odnosno napravio simbol “Sivih vukova”. Ovaj pokret je desničarske ekstremističke ideologije i prati je Savezna kancelarija za zaštitu ustava u Nemačkoj, te bi ga neke zemlje bi čak proglasile terorističkim. “Sivi vukovi” slave i veruju u “superiornost turske rase”, ali i u njihovoj organizaciji nema mesta za neistomišljenike, pa su zato više nego diskutabilni mnogima na planeti.

Demiral se povodom toga oglasio jako spornom izjavom kojom je sve dodatno zbunio:

“Način na koji sam slavio ima veze sa mojim turskim identitetom, zato sam napravio ovaj gest. Video sam ljude na stadionu sa istim gestom. Ne postoji nikakva skrivena poruka. Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. To je smisao svega. Samo sam želeo da pokažem koliko sam srećan, nadam se da će biti više prilika da ponovo pokažem ovaj gest”, izjavio je Demiral koji bi mogao da bude suspendovan ako UEFA odluči da je ovaj pozdrav sporan.

Izvor: kurir.rs