Heroj Filip iz Čačka opisao kako je pomogao povređenom u nesreći: “Održavao sam ga budnim, bio je dezorjentisan”

|

Teške saobraćajne nesreće svakodnevnica su na putevima u Srbiji. Mnogi životi mogli su biti spaseni da je učesnicima pružena adekvatna prva pomoć. Heroj Filip Veličković, zamenik komandira Drugog voda Jedinice civilne zaštite Čačak, juče je pomogao teško povređenom mladiću posle nesreće na auto-putu Beograd-Niš, iako je i sam imao zdravstvenih problema.

Nesreća se desila uveče na auto-putu kod nedaleko od jednog isključenja u pravcu ka Nišu, kada je došlo do sudara automobila čačanskih i užičkih tablica, u kojoj je težu povredu glave zadobio mladić iz Čačka, inače sugrađanin junaka ove priče.

Filip Veličković, iz Jedinice civilne zaštite, vraćao se sa kontrolnog pregleda u Beogradu, nakon operacije očiju, kada je naišao na nesreću koja se dogodila neposredno pred njegov prolazak. Zaustavio je svoje vozilo na bezbedan način i potrčao u pomoć povređenima i učesnicima u ovom udesu.

„Nedavno sam operisao oči, oporavljam se i juče sam, nakon kontrolog pregleda, krenuo put Čačka, na auto-putu Miloš Veliki naišao na strašnu nesreću, desila se svega 20-30 sekundi pre nego što sam naišao. Zaustavio sam se, izvukao sam svoj taktički ranac, koji nosim na sopstvenu odgovornost i počeo da pomažem momku, koji je bio povređen, gotov bez svesti, vidno dezorijentisan“, započinje svoju priču Filip za Novu.

Prvo što je uradio bio je vizuelni i fizički pregled povređenog mladića, a kada je ustanovio da može da bezbedno pruži pomoć i da mladić nema unutrašnjih krvarenja, pristupio je zaustavljanju krvarenja iz glave.

„Drugi momak, iz najbolje namere, izvukao je mladića iz automobila, što nije trebalo da se uradi, ali na sreću nije bilo povreda kičme i vrata, to je najvažnije. Uočio sam veliku posekotinu na glavi, koja je išla gotovo od potiljka do čela. Prvo sam ranu dobro očistio, zaustavio krvarenje i bandažirao. Održavao sam ga budnim, pričao sam sa njim, ali se videlo da je mladić veoma dezorijentisan. Čak nije mogao ni da se seti u tim momentima ni koje je godište“, objašnjava Filip Veličković.

Shvatio je da je u pitanju njegov sugrađanin iz Čačka nakon što je video tablice na automobilu.

„Nakon što sam mu ukazao prvu pomoć, ostao sam na mestu nesreće sve vreme dok nije došla ekipa Hitne pomoći. Tek kada su oni došli, kada sam ga predao u ruke doktoru, mogao sam malo da se opustim. Ekipa iz bolnice i ja, čestitali smo jedni drugima, jer smo adekvatno pružili pomoć mladiću. Potom sam svoj put nastavio dalje ka rodnom gradu“, ispričao je ovaj hrabri mladić.

Kako kaže za kraj, na svoju odgovornost, uvek nosi svoju uniformu i taktički ranac, jer nikada se ne zna kad može zatrebati. Naglašava da pripadnici Jedinice civilne zaštite, i u ratu i u miru, uvek su tu za svoju zemlju i njene građane.

O svojim obavezama smeju vrlo malo da govore, ali kad su u pitanju mirnodopski uslovi, jedni od prvih su kada se pomaže kod požara, poplava, klizišta, pandemija ili bilo koje druge vrste opasnosti.

Izvor: nova.rs