Evropom tutnji oluja nalik uraganu sa udarima vetra preko 200 km/h: Hladan front najpre stiže na sever Srbije

|

Severnu Evropu u zadnja 24 sata zahvatila je orkanska oluja, slična uraganu, a deo ovog sistema doneće promenu vremena i Srbiji. Ovo je jedna od najjačih oluja ikada na severu Evrope, a uslovljena je udarom jakog ciklona sa severa Atlantika i Norveškog mora na zapadnu i severozapadnu obalu Skandinavije, odnosno Norveške.

Najjači udari vetra od preko 230 km/h zabeleženi su na Norveškom moru, a čak 223 km/h na priobalnom području na severozapadu Norveške. Radi se o vetrovima koje se susreću u uraganima četvrte i pete kategorije, koji u tropskim i suptroskim predelima ruše sve pred sobom.

I širom ostalih priobalnih predela Norveške zabeleženi su orkanski vetrovi od 150 km/h, a pogođena je i Škotska, Danska i sva priobalna područja Norveškog mora i severnog Atlantika.

Osim uraganskih vetrova, ciklon je doneo i vrlo obilne padavine. U priobalnim predelima palo je od 50 do 100 litara kiše, a na okolnim planinama i do metar snega, a talas obilnih padavina nastaviće se i danas i sutra.

Snažan ciklon premeštaće se preko severnih predela Skandinavije, uz olujne vetrove i obilne padavine, a vrednost pritiska biće i dalje veoma niska, koja se retko viđa u Evropi.

Olujni vetrovi danas se očekuju širom severne i severoistočne Evrope, a deo ciklona zahvatio je i centralnu Evropu, uz olujne vetrove, naročito na području Poljske, Nemačke, Češke i Slovačke, ali i u pribaltičkim zemljama.

U sklopu ciklona premešta se i vrlo izražen hladni front, a upravo se on danas premešta preko centralne Evrope i na svom putu ka jugoistoku i istoku donosi promenu vremena, padavine i jake, pa i olujne vetrove.

Srbija se danas nalazi ispred hladnog fronta. Preovladavaju slaba južna strujanja, uz vedro vreme. Maksimalna temperatura biće od 8 do 12°C, u Beogradu do 10°C.

Kasnije posle podne do severa Vojvodine, a tokom večeri i do ostalih predela severne Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz prolazno, ali jače naoblačenje sa kišom, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, prolazno i veoma jak. Pogoršanje vremena sa kišom i jakim severozapadnim vetrom tokom večeri i noći preći će i preko Beograda, potom i preko centralne Srbije i do jutra stići do juga i istoka Srbije. U brdsko-planinskim predelima očekuje se sneg, a uslova za susnežicu i sneg biće i u nižim predelima na jugu i jugoistoku Srbije.

U petak se na severu Srbije očekuje promenljivo oblačno i suvo. U ostalim predelima biće oblačno, u južnim i centralnim predelima sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Zbog prodora hladnog fronta biće i malo hladnije.

Dakle, snažan ciklon sa orkanskom olujom na severu Evrope, neće značajno delovati na vreme u Srbiji i našem regionu, već samo u vidu prodora hladnog fronta sa jakim vetrom i padavinama, ali ni padavine ni pad temperature neće biti previše izraženi, tako da će padavine biti slabijeg intenziteta, bez nekih značajnijih količina, a temperatura u padu tek za nekoliko stepeni, što se tiče maksimalnih dnevnih, dok će jutarnje značajno biti u porastu, pa i tamo gde bude mraza značajno će oslabiti.

Na planinama se očekuje sneg, ali neće biti značajnijih padavina, pa će već loša slika snežnog pokrivača nastaviti i u narednom periodu kada će mnoge planine ostatati bez snežnog pokrivača ili ga biti tek na višim planinama iznad 1500 metara nadmorske visine.

Od vikenda se očekuje toplije, a sledeće nedelje biće veoma toplo vreme za ovo doba godine, uz temperature iznad 15 stepeni, lokalno i do 20 stepeni.
Prema prvim prognozama prva polovina februara biće nalik više prolećnom nego zimskom vremenu.

Izvor: telegraf.rs