Dva dana pre pucnjave pištolj je bio kod Koste, roditelji nisu primetili: Meci stajali u koferu koji nije bio zaključan

|

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je, tokom vanrednog obraćanja, opisao kako je maloletni K. K. dospeo do oružja s kojim je izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”. Pištolj je kod njega bio dva dana pre pucnjave, a njegovi roditelji to nisu primetili.

Kako je rečeno, otac dečaka nije držao oružje na bezbednom. Umesto u metalnom sefu sa šifrom koji je prikačen na zid, dva pištolja i municija su bila u dva plastična kofera koji služe za prenošenje oružja. Jedan od kofera imao je katanac sa šifrom, dok su meci stajali u drugom koferu, koji nije bio zaključan.

K. K. je oružje i municiju uzeo već 1. maja. Tom prilikom je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. Kobnog 3. maja prebacio ih je u ranac i poneo u školu.

Tada su svi bili zgranuti činjenicom da je osnovac tako izuzetno precizno pucao. Razlog za to je to što ga je otac godinu dana ranije vodio u streljanu i insistirao da puca upravo iz njegovih pištolja, koji su naposletku oduzeli deset života.

Dečaka je otac obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i omogućio mu da gađa u mete u obliku koncetričnih krugova i silueta ljudi. Naučio je sina i kako da puni okvir oružja, kao i kako treba da ispravno stoji i diše tokom korišćenja oružja.

Optužnica je prosleđena sudu na odlučivanje, a tužilaštvo je zatražilo da Kecmanoviću bude produžen pritvor, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Predloženo je da Miljana Kecmanović bude osuđena na dve godine i šest meseci zatvora, a predsednik streljačkog kluba i instruktor na po tri godine.

“Svi učenici odeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa”, poručio je glavni tužilac.

Izvor: telegraf.rs