Direktor ucenjivao roditelje da kupe nove udžbenike, učiteljicama pretio kaznama: Školski odbor traži ostavku

|

Posle roditeljskog sastanka u OŠ “Sremski front” u Šidu na kome nije došlo do dogovora sa roditeljima, školski odbor će, prema saznanjima Kurira, sutra u podne održati sednicu na kojoj će zahtevati ostavku direktora ove osmoletke Dalibora Farbaša.

Ovo je usledilo nakon Farbaševih pretnji i ucena roditeljima Centrom za socijalni rad, a učiteljicama disciplinskim postupkom, i to sve zato što đaci nisu koristili udžbenike izdavača kog je odredilo nastavničko veće.

“Lokalna samouprava će pokrenuti inicijativu da se sutra održi sednica školskog odbora na kojoj će se zatražiti odgovornost direktora Farbaša i njegovo razrešenje sa mesta direktora OŠ “Sremski front”. On ako je pametan podneće ostavku”, naveo je izvor Kurira iz lokalne samouprave.

Podsetimo, Farbaš je dvema učiteljicama drugog i trećeg razreda uputio dopis u kojem ih je obavestio da krše odluku nastavničkog veća i da će protiv njih dve pokrenuti disciplinski postupak ako ne sazovu roditeljski sastanak i ne obaveste roditelje da deci kupe knjige izdavača kog je izabralo nastavničko veće. Roditeljima je dao rok od dve nedelje da kupe udžbenike odabranog izdavača, a ukoliko se ogluše o to, zapretio im je prijavljivenjem Centru za socijalni rad.

Sve ovo razljutilo je i stanovnike Šida, koji su se u velikom broju okupili prekjuče u dvorištu pomenute škole, dok se odvijao roditeljski sastanak u onim razredima čije su učiteljice dobile sramni dopis. Sastancima je prisustvo i Farbaš, ali je ostao pri svom stavu da se ne smeju koristiti knjige drugog izdavača.

“Roditelji su ostali pri stavu da neće kupovati deci druge knjige. Smatramo da imamo sva zakonska pokrića. Nije uputio adekvatno izvinjenje roditeljima, on je toliko drčan i nimalo se nismo približili u stavovima. On ne navodi nijedan član zakona u svoju odbranu, samo viče: “Zabranjeno je, morate da poštujete odluku škole!”, kaže za Kurir jedan od roditelja čija deca pohađaju ovu školu.

Farbaša ne interesuje da li ima roditelja koji nisu u finansijskoj mogućnosti da kupe nove komplete udžbenika:

“Bilo je oštrih reči i sa jedne i sa druge strane. Roditeljski ništa nije ublažio, decu da nam izbace iz škole ne mogu, a ne mogu ni da nas prijave Centru za socijalni rad zbog udžbenika”.

Farbaš se danima nije oglašavao o skandalu, a juče je izdao saopštenje u kome je naveo da su se dve učiteljice oglušile o odluku nastavničkog veća, te da je on pokušao da im ukaže na prekršaj koji prave, a da mu nije bila namera da preti bilo kome.

“Kao direktor škole moram da poštujem zakon i odluku nastavničkog veća. Svako ko se ogluši o ovu odluku moram da ga upozorim. Nisam imao lošu nameru i nisam nikom pretio. Iz obaveštenja moje reči su slobodno tumačene. Ukoliko sam uvredio bilo kog roditelja ili dete javno se izvinjavam, to mi nije bila namera”, istakao je on i dodao da je o konkretnom slučaju obavestio Pokrajinsku prosvetnu inspekciju.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje navode za Kurir da su zaprimili predstavku po kojoj će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima:

“Nakon izvršenog inspekcijskog nadzora raspolagaćemo sa potrebnim informacijama i preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem”, odgovorili su iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Izvor: kurir.rs