Direktor RHMZ otkrio koliko ćemo tropskih dana imati ovog leta: Toplotni talasi čekaju nas u julu i avgustu

|

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), objavio je konačnu vremensku prognozu za leto 2024. godine. Pred nama je vrelo leto sa toplotnim talasima i sa do čak 60 tropskih dana.

Kako je istakao, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina. On je prognozu objavio nakon konačnih klimatskih izgleda za leto 2024. godine u Srbiji nakon završetka SEECOF-a 31 i donošenja konsenzusa zemalja učesnica.

Prema njegovoj prognozi očekuje nas do 60 tropskih dana, a toplotni talasi bi mogli da se dogode u julu i avgustu.

“Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1. juna do 31. avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do plus 2 stepena. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21 do 25 stepeni Celzijusovih u nižim predelima, a od 13 do 18 stepeni u planinskim predelima”, naveo je prof. dr Jugoslav Nikolić.

Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana.

“Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30 i više stepeni”, objasnio je on.

Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

“Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40”, navodi direktor RHMZ.

Izvor: espreso.co.rs