Bio je biznismen Jakov u “Lud, zbunjen, normalan”, zbog očevog pisma zaplakao pred kamerama: Preminuo glumac Haris Burina

|

Poznati glumac Haris Burina (61) preminuo je noćas u Zenici na odeljenju urgentnog bloka Kantonalne bolnice Zenica, a kako pišu bosanski mediji ranije mu je dijagnostifikovan karcinom, zbog čega se potpuno povukao iz javnog života.

Evo ko je zapravo bio Haris kog ste obožavali u seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Rođen je 2. februara 1963. u Zenici, a igrao je u brojnim televizijskim ostvarenjima. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu i od tad je znao koji je njegov životni put.

Igrao je u pozorištu, kao i u filmovima i serijama. Igrao je u ostvarenjima kao što su “Audicija”, “Tetovirano pozorište”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz”, “Lud, zbunjen, normalan”…

Nekoliko godina živeo je u Francuskoj gde je osnovao pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava “Ptice Sarajeva”. Lika biznismena Jakova u popularnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”, kojeg je tumačio Haris Burina, publika je jako zavolela, a replike iz ove serije se znaju napamet i u Srbiji.

“Roditeljima sam u ratu slao novac, lekove i hranu. Jedne prilike sam poslao paket preko Francuske agencije i onda mi se vratio isti paket. Ja sam mislio da je gotovo sve. Međutim, moji roditelji su iskoristili taj isti paket, a u tom paketu j između ostalog bilo jedno pismo od oca i majke. Otac mi je, kada sam diplomirao u gimnaziji, kupio Dostojevskog, stavio je u taj paket i Dostojevskog i “Ćorkana i Švabicu”, prisetio se Haris Burina u intervjuu za “Oslobođenje”.

Paket je bio težak, mislio je da se radi o nekom užasu, ali postalo mu je jasno kada je otvorio paket i pročitao pismo.

“Rečenica na početku pisma je otprilike glasila: ‘Dragi sine, oprosti, ne možemo ti ništa odavde iz Bosne poslati, ali ovo što mogu šalje ti tvoj tata i mama'”, prisetio se svojevremeno Burina kroz suze.

Izvor: espreso.co.rs