Aleksandar Vučić: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da Srbija “nikada” neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

“Zakleo sam se na Ustav Republike da Srbija nikada neće ni posredno ni neposredno priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za državne i nacionalne interese i poštovanja medjunarodnog prava”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Vučić je dodao da se o problemima koji su “bolni za naciju” mora pristupiti odgovorno – definisanjem zajedničkog cilja.

“Narodna skupština je jedino mesto gde se razgovor o ovakvom pitanju (Kosovu i Metohiji) može voditi dubinski”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da na Kosovu i Metohiji mora da se pronadje život i za Srbe i za Albance, kako je naglasio “to je zadatak koji mora da se završi da bi Srbi opstali kao narod”.

“Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize, mi smo dosledno opredeljeni za dijalog. Miran način je jedino rešenje problema, jer bi sukob bio katastrofalan za celu Srbiju”, kazao je Vučić.

– Do sedam novih povlačenja priznanja jednostrano proglašne nezavisnosti Kosova došli smo u kratkom roku, i očekujem da imam razgovore u narednih 15 dana i verujem da ćemo dobiti i osmu državu koja će povući priznanje Kosova, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Imamo više zemalja koje ne priznaju Kosovo kao nezavisnu zemlju, nego onih koji priznaju Kosovo kao nezavisnu državi. To je prvi put danas jano i veoma važno – naglasio je predsednik.

Izvor: beta.rs