Ako vam je sinoć bio poplavljen automobil ili je drvo palo na njega, imate pravo na odštetu: Javite se ovim službama što pre

|

Snažno nevreme pogodilo je noćas Srbiju i ostavilo za sobom veliku količinu vode koja je preplavila ulice, ali i brojne automobile. Načinjena je i ozbiljna šteta.

Automobili koje su smrskala stabla čest su prizor nakon sinoćnje kiše i vetra. Uništeni su i brojni lokali, a šteta na poljoprivrednim gazdinstvima tek će biti vidljiva.

“Pravo na odštetu posle nevremena ima onaj ko je platio polisu da bude zaštićen od posledica nevremena, bez obzira na to da li pričamo o kući, imovini, poljoprivredi ili o životu, ima pravo na odštetu i šteta će im biti nadoknađena”, kaže za “Blic Biznis” Zoran Ćirić, predstavnik Udruženja osiguravača Srbije.

On navodi da se uslovi osiguranja preciziraju prilikom kupovine polise i da svako zna od čega je tačno osiguran.

“Kada kupujete polisu osiguranja imovine, vi birate od čega sve želite da budete osigurani. Preporuka je da se oni koji su pretrpeli štetu što pre jave svom osiguravajućem društvu”, savetuje Ćirić.

Iako vlada mišljenje da su oni koji imaju kasko osiguranje automatski zaštićeni od svega, sagovornik Blica objašnjava da to nije baš tako.

“Mnoge osiguravajuće kuće nude vam i za kasko osiguranje da birate šta želite da osigurate, a mnogi da bi smanjili cenu osiguranja izbace, na primer, šoferšajbnu, a ona tokom ovakvih neprilika prva strada”, objašnjava on.

Svi koji imaju uplaćeno puno kasko osiguranje, ne moraju da brinu, njihovi troškovi popravke vozila biće refundirani.

“Zelenilo Beograd” na primer, može da nadoknadi štetu ukoliko je “njihovo” drvo palo na automobil. Država, grad ili opština pak nemaju nikakvu zakonsku obavezu da nadoknađuju štetu niti je to njihov zadatak”, navodi Ćirić.

Šta da radite ako vam je voda ušla u automobil?

Prvi savet je uvek da se konsultujete sa majstorom, ali ukoliko rešite da to uradite sami, postoji nekoliko stvari koje morate da znate.

Dobro očistite automobil od mulja, prljavštine i vode, zatim pustite vodu da se ocedi. Podignite haubu, otvorite vrata, prtljažnik, izvadite i akumulator. Ispustite i sve tečnosti iz vozila (vodu, odnosno antifriz iz hladnjaka), zamenite i sve filtere i ispraznite rezervoar. Probajte da produvate cevi, očistite ležišta svećica, zamenite ih i nabavite nove kablove za svećice.

Kada sve ponovo dovedete u željeno stanje ostaje vam da stavite akumulator i proverite da li vam rade svetla, sirena. Koliko će automobilu trebati vremena da se osuši zavisi od vremenskih usova, ali iako stoji na suncu, sačekajte bar 48 časova dok ne rešite da sami otklonite štetu.

Izvor: espreso.co.rs