Zima se vraća na velika vrata: Snažna mećava i olujni sneg pogodiće najpre ove delove Srbije

|

Kiša će ovih dana biti česta pojava u nižim predelima, dok sneg pada na planinama, a večeras se očekuje da bude obilan, da padne i do 20 centimetara.

Situacija po pitanju snega je na srpskim planinama tokom decembra i prve polovine januara bila katastrofalna, ali se napokon popravila, tako da snega ima i više nego dovoljno.

Na planinama južne i jugozapadne Srbije, u noći između četvrtka i petka očekuje se obilniji sneg, pašće čak 10 do 20 cm. U petak se tokom dana očekuje prestanak padavina i predah od snega, ali ne tako zadugo. Već u noći između petka i subote, kao i u subotu u brdsko-planinskim predelima očekuju se nove obilnije količine snega, a naročito na planinama južne i jugozapadne Srbije. Poseban problem praviće vetar.

Jak, na udare i olujni severozapadni vetar, doneće snežnu vejavicu i mećavu. Zbog ovakve situacija mogući su problemi na putevima, pa se preporučuje obavezna upotreba zimske opreme i lanaca. U nekim mestima se očekuju i nanosi, što bi moglo da dovede do prekida u saobraćaju.

Očekuje se da temperatura bude u minusu, a jači osećaj hladnoće biće pojačan napomenutim vetrom.

Padavine će u subotu tokom večeri i u nedelju ujutro postepeno slabiti, dok će u nedelju tokom dana i potpuno prestati, takođe će i vetar oslabiti.

Na planinama će, sa prestankom snega, još više zahladneti, jer se sa severoistoka očekuje prodor hladne vazdušne mase.

U ponedeljak ujutro će na višim planinama biti niže tempereature, čak od -10°C, lokalno i niže od -15°C, a u prilog tome ići će veće izručivanje vazduha, zbog suvog i vedrijeg vremena.

Naredne nedelje će sneg na planinama povremeno padati, uz dosta hladnije vreme i ledene dane.

Izvor: telegraf.rs