Zbog Jovanove sudbine je cela Srbija plakala: Kao beba je ostavljen na pragu crkve, a evo gde se nalazi sada (FOTO)

|

Cela Srbija svih prethodnih dana priča o bebi koju je ostavila majka u kolicima, na trotoaru kod jedne zgrade u Кragujevcu. Mnogi su se setili i sličnog slučaja koji se dogodio pre više od četiri godine u Čajetini.

U ovoj opštini je tada na pragu crkve ostavljentek rođeni dečak koji je bio zamotan u ćebe, a njegov plač čula je jedna žena koja je prolazila tuda, te je obavestila policiju. Nije pounato ko je ostavio bebu, a ni njegovi biološki roditelji nikada nisu pronađeni.

– Tako nešto se nikad ranije nije dogodilo kod nas, svi smo bili šokirani. Pričalo se da je majka bila mnogo mlada i da nije mogla da zadrži bebu, ali ništa nije zvanično potvrđeno. Кo zna kakva muka ju je na to naterala. Iako ga je ostavila, ona je želela da bude sigurna da će biti pronađen i da će biti dobro, jer ga je upravo i ostavila na pragu naše crkve, malo pre nego što tu dođe dosta ljudi, na liturgiju. To je verovatno bilo ono poslednje zrno vere da će biti živ – sećaju se meštani.

Bio je zdrava beba i opšteg dobrog stanja, ali dečak je tada ipak smešten na Odeljenje neonatologije u Opštoj bolnici u Užicu, a zatim prebačen na Dečje odeljenje, gde je proveo pet meseci pre nego li je usvojen. Ime je dobio po Jovanu Bogoslovu, svecu na čiji praznik je pronađen ispred crkve, a prezime po Arhangelu Gavrilu po kome se zove bogomolja u Čajetini.

– On je tada svima nama ušao pod kožu,njegove malene okice nikad nećemo zaboraviti. Svi medicinari i lekari su se maksimalno trudili da mu pruže što više ljubavi i pažnje, a on nam je uzvraćao svojim lepim osmehom. Iz našeg zaštitničkog i toplog zagrljaja je nakon nekoliko meseci dobio svoju novu porodicu i otišao je kao zdrava, zadovoljna i srećna beba, a sigurni smo i da odrasta srećan – pričaju zaposleni u užičkoj bolnici.

Za ovog ostavljenog dečaka interesovale su se mnoge porodice, koje su želele da mu pruže ljubav i dom, pa čak se interesovao i veliki broj ljudi iz inostranstva. Međutim, kako navode u čajetinskom Centru za socijalni rad, Jovan danas živi i odrasta u Srbiji.

Izvor: 24sedam.rs