Zašto je u Srbiji gorivo toliko skupo? Profesor objasnio kakva je to formula po kojoj država obračunava cenu

|

Profesor Goran Radosavljević sa fakulteta FEFA odgovorio je na pitanje koje muči i ljuti vozače u Srbiji – zbog čega je gorivo toliko skupo u Srbiji i kako se određuje njegova cena?

“Postoji mnogo razloga zašto je cena goriva visoka a prvi i osnovni je taj što je država tako odlučila u ovom trenutku. Ona može da odluči da cena bude niža. Od februara meseca 2022. država na administrativno na osnovu neke formule određuje cenu derivata na našim benzinskim stanicama a u skladu sa nekim referentnim vrednostima”, rekao je Radosavljević gostujući u emisiji SAT.

Formula u sebi ima nekoliko elemenata, a prvi i najveći je referentna cena derivata dizela i benzina na Mediteranu.

“To je takozvani FOB Mediteran – i to se uzima cena u Đenovi. Onda se ta cena koriguje u odnosu za kretanje dolara, a dolar je u prethodnom periodu ojačao u odnosu na evro. Postoji neki i neki korektivni faktor koji ne znamo šta tačno znači i na to se dodaje veleprodajna marža koja je fiksirana i maloprodajna marža koja je fiksirana. Eto to su elementi”, otkrio je Radosavljević.

Profesor kaže da naša rafinerija teško može da bude pod udarom sankcija.

“U krajnjem slučaju država koja je drugi najveći vlasnik to ne bi smela da dozvoli. Do 2022. NIS je smanjivao preradu ruske nafte i kupovao drugu naftu jer on isu suštinski pod finansisijskim sankcijama od 2014. Drugo, sirove nafte ima dovoljno na tržištu. Rafinerija će uvek naći uvek naći dovoljno sirove nafte. Tako da ja tu ne vidim bojazan da ćemo mi ostati bez nafte”, rekao je on.

Prema njegovim rečima ako se uporedimo sa Hrvatskom trebalo bi da imamo slične cene gorive. Ali to nije slučaj.

“Trebalo bi da imamo slične cene kao Hrvatska – imamo slična državna zahvatanja, oni čak imaju višu stopu PDV a opet je naša cena viša. Ključni problem je u načinu određivanja referetne cene. Ona bi mogla da bude niža. Nisam siguran da kada bi se u ovom trenutku cena prepustila tržištu da ona čak ne bi bila i niža od postojeće”, smatra Radosavljević.

Na konstataciju da bi prepuštanje cene tržištu moglo da znači i da ona ode znantno gore, Radosavljević odgovara:

“Da, ali vi donekle imate neku konkurenciju na tržištu. Imate otvoreno tržište i velike igrače u regionu koji bi mogli po toj nekoj ceni da dođu ovde i da tu cenu spuste. Kada je liberalizovano tržište to je u prvom trenutku dovelo do rasta cena. Ali rast cena bi uz druge dobre uslove doveo i do rasta konkurencije na tržištu. Kod nas se nije desio rast konkurencije u značajnoj meri. NIS ovde drži 80 posto veleprodaje.”

Odgovarajući na pitanje da li bi možda bilo bolje da država promeni paritet po kome se određuje cena da bi omogućila veću fleksibilnost samog tržišta, jer cene goriva utiču na inflaciju, profesor kaže da je država odlučila da između dva loša rešenja sprovede ono manje loše.

“Država vodi jedan trade-off između toga gde će da uzme pare i šta će da finansira. Ona je odlučila da je bolje da drži nižu cenu struje i gasa a da pusti cene derivata da idu na gore. U trenutku kada imamo najavu krize u svetu, veliki deficit budžeta, država negde mora da uzme ta sredstva. I ona je odlučila da to bude baš ovaj sektor i potrošači i privreda će to morati da plate. Mi od dva loša rešenja biramo nanje loše. U ekonomskom smislu država je napravila dobar trade-off”, zaključio je Radosavljević.

Izvor: mondo.rs