Za vikend zahlađenje i velika količina kiše, u ovim delovima zemlje do 25cm snega – RHMZ izdao važno upozorenje

|

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na snažno zahlađenje za dane vikenda sa severa će se premeštati ka ostalim delovima zemlje.

Danas će na istoku i jugoistoku Srbije veći deo dana biti pretežno oblačno, a u ostalim delovima promenljivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i sa lokalnom pojavom kratkotrajne kiše ili pljuskova, koji u Vojvodini ponegde mogu biti praćeni i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Ujutro će duvati slab i umeren, na jugu Banata povremeno jak jugoistočni vetar, koji će tokom dana biti u skretanju na jugozapadni i u pojačanju, naročito na planinama i u Vojvodini. Najniža temperatura će se kretati od dva do osam stepeni, a najviša od 13 do 19 stepeni, samo će u Timočkoj Кrajini biti hladnije, oko 10 stepeni.

U Beogradu će biti promenljivo i toplo vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Кiša se očekuje ujutro, a kratkotrajno je moguća i posle podne u pojedinim delovima grada. Duvaće slab i umeren vetar, ujutro jugoistočni, tokom dana u skretanju na jugozapadni. Najniža temperatura će biti od pet do osam stepeni, a najviša oko 17 stepeni.

– Sutra, u subotu, će padavine biti u vidu kiše, a veća količina (od 10 do 30 mm za 24 h) očekuje se u Vojvodini, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Beogradu, Podunavskom, Braničevskom i Borskom okrugu. Relativno toplo i uglavnom suvo vreme zadržaće se samo još na jugu i jugoistoku zemlje. Kiša će uveče preći u sneg, prvo u zapadnoj Srbiji, Beogradu, Sremu i na jugu Banata, a tokom noći (25/26.02.) i u ostalim krajevima Vojvodine. Sneg će biti vlažan, ali se očekuje početak stvaranja snežnog pokrivača – navodi RHMZ.

U nedelju će padavine prvo kratkotrajno oslabiti, ali će se u drugom delu dana i u noći ka ponedeljku ponovo intenzivirati, naročito u delu od jugozapadne preko centralne Srbije do južnog Banata.

– Tu će pasti od 10 do 25 cm vlažnog snega, lokalno i više. Na istoku i jugoistoku zemlje uglavnom kiša – navodi RHMZ.

Prolazno naoblačenje i povremeno kratkotrajni pljuskovi će u pojedinim krajevima Srbije doneti promenljive uslove vožnje i mestimično mokre kolovoze, smanjenu vidljivost i opasnost od proklizavanja vozila, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Iz AMSS-a navode i da česte temperaturne razlike dovode do česte pojave odrona zemlje i kamena, najviše duž ibarske, đerdapske i dunavske magistrale, pa je potreban veći oprez u vožnji na ovim deonicama i više strpljenja i tolerancije ukoliko dodje do nepredviđenih gužvi i zastoja.

Izvor: telegraf.rs