Za sreću i blagostanje cele porodice sutra uradite jednu stvar: Vernici slave velikog sveca – Svetog Nikifora

|

Sveti mučenik Nikifor zaštitnik je onih koji nepravedno stradaju kao i onih koji su spremni da zbog prijatelja i pravde “ruku u vatru stave”. Veruje se da je ovo dan kada bi posvađani trebalo da se pomire i počnu prijateljstvo ispočetka.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 9. februara po crkvenom, a 22. februara po gregorijanskom kalendaru.

Verovanja kažu da su u Antiohiji živela dva bliska prijatelja, učeni sveštenik Saprikije i običan, prost građanin Nikifor. Njihovo prijateljstvo nekako se pretvorilo u veliku međusobnu mržnju.

Bogobojažljivi Nikifor više puta je pokušavao da se pomiri sa sveštenikom, ali ovaj tonije hteo nikako. Nakon što je nastupio progon hrišćana, sveštenik Saprikije je proteran.

Ožalošćeni Nikifor krenuo je za Saprikijem moleći ga usput da mu oprosti i da se u miru rastanu: “Molim te, mučeniče Hristov”, rekao je Nikifor, “oprosti mi ako ti što sagreših!” Saprikije uopšte nije hteo da se obazre na suparnika, nego je mirno i oholo koračao.

I u poslednjem trenutku Saprikije se drekao Hrista i izjavio da će da se pokloni idolima. Bio je oslepljen mržnjom! Nikifor je tada molio Saprikija da se ne odriče Hrista. “O brate vozljubljeni, ne čini to, ne odriči se Gospoda našeg Isusa Hrista, ne gubi venca nebesnog!” Ali je sve bilo uzalud, Saprikije je ostao pri svom mišljenju.

Sveti mučenik Nikifor zaštitnik je svih onih koji nepravedno stradaju kao i onih koji su spremni da zbog prijatelja i pravde “ruku u vatru stave”. Veruje se da je ovo dan kada se posvađani mire i počinju ispočetka svoje prijateljstvo.

Zato, oprostite i onima koji su vam učinili nepravdu. Pružite im ruku pomirenja i zaboravite sve ono loše što se među vama dogodilo. Videćete, život će vam nakon toga biti bolji, lepši i ispunjeniji.

Izvor: stil.kurir.rs