Za par hiljada evra kupio grančicu, sad zarađuje 250.000€: Poljoprivrednik otkrio tajnu kako se obogatio

|

Mnogi bi se verovatno iznenadili, ali uzgajanje šipurka može biti vrlo unosan posao.

Prema nekim primerima, da bi se ozbiljno ušlo u ovaj posao potrebna je investicija od 2.000 evra, što uključuje pripremanje zemljišta i kupovinu sadnica. Otkupna cena kilograma šipurka u Srbiji kreće se oko 70 dinara, dok se za otkup kilograma šljiva plaća 15 dinara.

Na osnovu ovih informacija jasno je da se uzgajanje šipurka, čija jedna sadnica košta oko pedesetak dinara, može i te kako isplatiti.

Dokaz za to je i sedmadesetjednogodišnji Salih Đelilović iz okoline Bugojna koji na svojoj zemlji ima zasađen veliki broj šipuraka, kupusa, raznog povrća, ali i voća. Svoje koke kojih ima preko 100 takođe hrani organskom hranom od svoje pšenice koju uzgoji. Pred kamerama, Đelilović je detaljno objasnio kako izgleda uzgajati šipurak i koliku zaradu to može da donese.

“Ove godine je rod šipurka kvalitetniji nego prošle godine. Nema fleka, nema ništa na sebi. Takođe je mnogo krupniji nego što je bio prošle godine. Zahvaljujući čemu? Ne znam ni sam. Pustio sam ove godine kokoške da malo prođu tuda i potrebe insekte, možda je zbog toga”, ispričao je Đelilović.

On je kazao da je kvalitet njegovog šipurka jako dobar i prirodan, te da postoje i drugi načini da se ova jako zdrava biljka, bogata vitaminom C unese u organizam, osim kroz čaj, što je najčešći princip.

“Kvalitet mog šipka je odličan. To je sve prirodno i neprskano. Zato dolaze mnogi ljudi da kupuju moj šipurak i da od njega prave džem. Prošle godine sam pedeset odsto roda prodao građanima. Dovoljno je pet kila šipurka za jednu četvoročlanu porodicu, pa da imaju džem tokom cele godine.Takođe, a ja to radim, šipak može da se melje u brašno, i onda ujutru popiješ dve kašičice tog brašna sa vodom, jako je zdravo, to su mi doktori potvrdili. Čist vitamin C, neprerađen. Imam 71 godinu, a do sada nijednu tabletu u životu nisam popio, nijedan lek”, objasnio je poljoprivrednik.

Đelilović je kazao da je prošle godine obrao dve tone šipurka, a da će ove, kako procenjuje, rod biti 30 odsto veći, što bi mu, ako bi sve prodao, moglo doneti zaradu od oko 250 hiljada evra.

“Prošle godine sam obrao dve tone šipurka, a ove godine očekujem da će biti 30 odsto više. Inače, šipurak uzgajam već četiri godine. Počeo sam od jedne male grančice, to je bila prva sadnica. A pogledajte sad – sve se crveni. Morao sam pored svake sadnice da dignem praklju, ako trava poraste, da znam gde sam posadio. Kasnije sam uveo vodu, pošto su velike vrućine, a šipurku treba puno vode”, rekao je Đelilović.

Izvor: mondo.rs