Vučić: Neće biti restrikcija, ko uštedi struju dobiće dodatni popust – Otkrio i kandidata za premijera

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

– U Anu imam bezgranično poverenje. Kada je jedan od poslanika rekao da je Ana satanizovana, u tom trenutku sam odlučio da izaberem Anu. Ona je bila satanizovana. Ona je u stanju da čini teške stvari od kojih ljudi beže. Ona radi stvari koje svi drugi izbegavaju. Ponosan sam što imam takvog saradnika. Zato za najvažniju funkciju u zemlji predložim sposobnu, marljivu i pre svega lojalnu Srbiji – rekao je predsednik.

U njegovom obraćanju narodu, bilo je reči i o restrikcijama.

– Nismo planirali restrikcije, hoću da ukažem na ozbiljan problem i da svi to vidite. Neću da lažemo bilo koga i da bilo ko ne razume o čemu se radi. Da ne pričamo gluposti kako je stanje divno i normalno. Mi trošimo godišnje 3,2 milijarde kubnih metara gasa. To nam je uvek nešto više industrija, nešto manje su domaćinstva. Od 3,2 milijarde od Rusa nabavljamo 2 milijarda i to platimo 800 miliona evra. Za dodatnih 1,2 milijarde košta nas 4,8 milijardi evra, a ceo budžet je 13,5 milijardi evra, to znači bankrot. Sreća pa smo nabavili gas pre ovog teškog vremena. Nismo ni sanjali da će još u avgustu da budu ovakve cene, u avgustu je sada 4.000. Imamo rezerve i nismo potrošili toliko para – kaže Vučić.

– Proizvodna cena struje kod nas je oko 57 evra po mwh. Skuplje nas košta i to što proizvodimo nego što dajemo građanima. U zimskim mesecima trošimo 120 GWh električne energije, a možemo da proizvedemo do 105, fali nam 20 GWh, uvek smo morali da uvozimo. Na dan kada nam fali 20 GWh mi to moramo da kupimo – rekao je predsednik.

– Uskoro ćemo napraviti plan, za mesec dana ćemo obavestiti građane, oni koji uštede struju za isti mesec prethodne godine imaće drastične popuste na cenu električne energije. Ne planiramo da idemo na isključenja, ali oni koji uštede dobiće dodatni popust na račun – otkrva predsednik.

Kako je rekao, Ana Brnabić neće biti premijer sve četiri godine, već do 2024. godine.

– Biće mnogo promena u vladi, pred nama su veliki zadaci. Ovo je naš dogovor, ovde su i Ana i Miloš i Siniša, kod nas nema trzavica i problema. Mi smo za ovo vreme postali prijatelji i znamo šta radimo. Znamo koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost – dodao je predsednik.

– Ivica Dačić će takođe imati važnu funkciju, imaće i funkciju koordinatora službi bezbednosti. Siniša Mali, u kog imam ogromno poverenje, biće jedan od potpredsednika Vlade. Mislim da će Miloš uneti dodatnu dozu stabilnosti i odgovornosti, i pripremiti se u nekom budućem periodu za važne dužnosti, kao i Siniša što se priprema – ističe Vučić.

– Odluka je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima. Sva tri kandidata biće važni članovi vlade – kaže predsednik.

– U skladu sa Ustavom, nakon što sam saslušao mišljenje predstavnika izbornih lista, doneo sam odluku o predlogu kandidata sa predsednika Vlade Srbije. Odluka je bila komplikovana i složena, i unutar najveće stranke u zemlji, i sva tri kandidata za predsednika Vlade će biti članovi Vlade. Kada je došlo do izbora između Ane Brnabić i Miloša Vučevića nijedna strana nije prevagnula, jer imaju jaku podršku u stranci. Predlažem Narodnoj skupštini Anu Brnabić za predsednika Vlade – rekao je Vučić na početku obraćanja.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je nakon sednice Predsedništva SNS-a, rekao da zna ime mandatara za sastav nove Vlade, ali da će to ime saopštiti u narednim danima.

Istakao je da će i Ana Brnabić i Miloš Vučević biti deo nove Vlade. Tom prilikom je poručio da će u Vladi biti mnogo promena.

Izvor: kurir.rs